Защо било скъпо в България?

23
Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското стопанство
Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското стопанство

Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското стопанство

Непрекъснато българи живеещи в чужбина, пишат в социалните мрежи какви са цените на храните там, в сравнение с България, че тук е по-скъпо, понякога в пъти. Колко бил кашкавалът, сиренето, маслото в Англия (където е скъпо по принцип), и в Германия, Испания и др. – по-евтино от България. У нас имало спекула и т. н.

Дали е само от спекула?

В края на соца в България има 11 млн. овце, сега вече има малко под 1 млн. и от този милион една част са броени по два пъти заради измами със субсидии. Тогава е имало над 2,5 млн. крави, сега има-няма 400 хил., да кажем, че правилно са ги изброили. От тях само 190 хил. са млекодайните крави, и са намалели с 30 хил. спрямо предишната година (виж тук). Скоро и прясното мляко ще е вносно, от сухо мляко, пише Иван Бакалов в E-vestnik.bg.

Е кога да е по-евтино сиренето и маслото – сега или когато има 10 пъти повече добитък?

Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското стопанство. Сами. Ликвидация, с ликвидационни съвети.

Ликвидираха напоителни системи, овощни градини, зеленчукови полета, стада и редки породи за разплод и т. н. Затлачиха се повечето от 4000 язовира, построени през соца.

Ликвидация

Всичко това било от комунизма. Да върнем земята в реални граници.

И върнаха дребното земеделие на село, описано от Елин Пелин в разказа „На браздата”, в който Боне Крайненеца оре малка нива с мършавите Белчо и Сивушка.

Сега по 5-10 наследници на Боне Крайненеца притежават общо 30-ина декара наследство, пръснати на 20-ина парчета. Тук нива, там градина, там пасище по 1-2 декара. Така е в по-голямата част от България. И никога няма да го разделят това наследство.

Добитъка и овцете ги изклаха. И хората избягаха да търсят работа в чужбина, защото тук с ликвидацията на текезесетата, закриха пряко половин милион работни места, още толкова косвено – 160 консервни комбината, вързаните с тях стъкларски, тенекиджийски, хартиени фабрики и др., които ги снабдяват, и др., които пък снабдяват снабдителите със суровини.

От износител на домати за 30 страни, България сега внася две трети от доматите.

Ябълките са полски, чесън от Китай, Испания, смилянски боб с произход: Египет, картофи дори от Франция. И т. н.

Като ги пиша тия работи, ми казват, че съм комунист. Някои искат да ручат скъпо сирене и масло, но да е идеологически издържано. Червата им да къркорят правилно.

Да бяха преобразували собствеността на село, без да спират производството, но те не – ликвидация. Нито една източноевропейска страна не направи толкова глупава земеделска реформа.

В уж зловещия план „Ран-Ът”

за въвеждане на пазарна икономика в България има глава „Селско стопанство”. В нея предупреждават да не се раздробява земята и като се преобразува собствеността да не спира производството, защото ще бъде пагубно. Е, направиха точно обратното и стана пагубно.

Кой го направи? Има значение само за да си припомним как се развива българската глупост. Идеолозите бяха Желю Желев, Лучников, Филип Димитров, Васил Гоцев, една кохорта ранни седесари, адвокати и екзалтирани политкомисари на връщането на земята в реални граници и ликвидацията. И БСП не са невинни, като наследници на комунистите. Основната им грижа бяха „червените мобифони”, както ги нарече навремето Стефан Продев.

Куриози на българското земеделие – сред парцели за зърнопроизводство край Нова Загора са оставени малки парчета неподдържани лозя, чиито собственици не могат да се разберат или не искат да дават земята под аренда. А по-надолу се виждат ниви, които буренясват и обрастват с храсти. Снимка: Иван Бакалов

Седесарите развиха идеята, че България е била Швейцария на Балканите преди да дойдат комунистите, села и градове са цъфтели от изобилие. Всъщност Елин Пелин го е описал точно – българите от село са ходели с папуци от свинска кожа и са обували обувки чак като идат в казармата. Вижда се и на снимките от онова време. Не е художествена измислица. В мрежата може да се намери една описание от тогавашен вестник на бедността в селото на писателя – Байлово. В наши дни, преди няколко години там откриха подземна градина-лаборатория за отглеждане на марихуана. Земеделието се развива.

Сега наследниците на Боне Крайненеца, които не могат да разделят своите 20-ина ниви по 1-2 декара, полека-лека ги продават.

Ще продължи десетилетия

Половината няма кой да ги купи, раздробени тук и там. Или дават под аренда онова, което може да се уедри, останалото пустее.

България буреняса, някогашни пасища се покриха с тръни. Арендатори орат ниви и даже не ги сеят, само прибират субсидия от 30-ина лева на декар и плащат от тях аренда. Който иска може да вземе, вместо пари на декар, 5 бутилки олио, чиято цена е двойна и тройна, в сравнение с Италия, примерно.

Глупостта продължава и в наши дни. Субсидиите за животновъдство и земеделие у нас са в пъти по-ниски от тези в Европа. Никой не го е грижа. Тук основна грижа е хазарта. Питайте Данчо Цонев – Ментата. Бившо крупие, неизменно депутат от СДС и ДПС във всичките години на прехода. Той въвеждаше данъци, той е автор на закони и т. н. В резултат у нас най-добре е уреден хазарта, игрални зали има през 100 метра в градовете.

Ще ти направим закона за лотариите, ама ти ще помагаш…

Ручай жабетата, българино, и си избирай когото трябва, да те пази от комунистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    Мари
    Сега ще има буболечково земеделие. Нали за това избиха животните. И българина още не реагира. Спинка....
  • 1
    10
    Иво
    А кой да сезира ДАНС какво стана с подаръка на Швейцария - детайлен проект за фермерска България на стойност 2 млрд. швейцарски франка?
  • 25
    9
    До 7
    Да, статията е за крадците на прехода след 1989 г. - опит за унищожаването на българския народ. Всички тарикати на "перестройката" се упражняват в политическа реторика с една единствена цел - лична облага. А, народа? Него - кучета го яли ...
  • 22
    8
    Гражданин
    Чета някои коментари и оставам изувен от глупостите написани от хора,които не са живяли ,когато имахме наистина много развито селско стопанство.Пишат неща ,които са им казали от хора които в момента мразят българите.Аз съм живял във годините на социализма и мога да се закълна във живота си ,че нещата бяха такива както ги посочва автора.За съжаление не съм оптимист.Държавата ни е достигнала такова дъно от което няма да изплуваме.Ще направя малко отклонение.Моят дядо е бил от видинските села. Роден 1900 г.в семейство със 7 деца,било е голяма беднотия и за да се прехранва става стражар-полицай в гр София.Тогава единствено държ.служители са живеели нормалноСлед 10 год служба го местят охранител в затвора в Бургас.Там се разболява от малария и се връща на село .Там пак беднотия не е имало вилици лъжици и столове за всеки,да не говорим за легла.Отива в Австрия като градинар за да праща пари на семейството си.Такава е била картинката в нашта Родина докъм 1950 г.Токът е бил лукс и болшинството хора са живяли в кирпичени къщи.
  • 7
    7
    До 1
    Бакалов не е казал, че дядо ти е бил беден. То и сега имаме милиардери в България, ама статията е за друго. Чети внимателно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари