Зърнена криза чука на вратата!

0
Цената на хляба не може да се прогнозира
Цената на хляба не може да се прогнозира

Икономическите последици от войната в Украйна вече са факт

Русия и Украйна са най-големите износители на зърно за Европа. Цената на пшеницата продължава да расте.

"Китай е най-големият производител, а Русия - най-големият износител на зърно в света. В същото време има данни, че Украйна може да изхранва цяла Европа със своята пшеница. Ние също сме голям производител, но по-голямата част от нашето зърно отива за износ", заяви в студиото на "България сутрин" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

От думите му стана ясно, че до криза у нас може да се стигне не само заради дефицит на жито.

"Войната може да удари земеделското производство - 30% от добива на зърното зависи от азота, а той е 60% природен газ. 80-90% от азота в Европа идва от Русия и Украйна. Тези заводи се контролират от "Газпром", уточни доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

Изчисленията показват също, че 40% от себестойността на зърното се формира от горивата, необходими за сеитба, обработка, жътва. Експертът прогнозира, че земеделските производители ще изпитат големи трудности. Затова и цената на хляба не може да се прогнозира.

"Министерството на земеделието и Министерството на отбраната могат да изкупят зърното. В МЗ е търговията, там е и потреблението. България има запечатани фурни, които са на дърва. Това са военно временни средства. Защо да не върнем този стария хляб и фурни - те могат да решат частично проблема, ако продължава да расте цената на хляба. Ние се отказахме от традиционния хляб, заложихме на такъв на електрически фурни и газ", подчерта доц. Огнян Боюклиев.

Той акцентира върху необходимостта от дългосрочна политика, която да стимулира родното производство.

"85% е вносът на зеленчуци и плодове. Внасяме домати от Португалия, от 3500 км, цената на горивото има голямо значение вече. Както и качеството на зеленчуците и плодовете. Трябва да стимулираме късите вериги. Това означава около София и по-големите градове да се произвеждат зеленчуци - пресни и свежи да стигат до трапезата. Не случайно около Париж са най-богатите фермери", каза експертът от БАН.

И предупреди, че без адекватни мерки може да се стигне до криза в хлебопроизводството.

"Ако земеделските производители нямат пари да купят азотни торове - производството пада с 30%, при покачване на цените на горивата - още повече ще паднат добивите, може да се окажем в дефицит. Войната е лошо нещо и ние трябва да се борим за мир", завърши гостът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    реторичен въпрос
    Как ли Европа и НАТО ще помогне на Българите в случай на продоволствена криза? СИГУРНО КАКТО СА НИ ПОМОГНАЛИ В ПЕРИОДА 1396-1878 ГОДИНА МЕСЕЦ МАРТ.ИЛИ КАКТО НАБУТАХА УКРАИНЦИТЕ ДА ВАДЯТ ГОРЕЩИТЕ ВЪГЛЕНИ С ГОЛИ РЪЦЕ ЗАЩОТО СА МНОГО И ДЕМОКРАТИЧНО УМНИ? ИЛИ КАКТО СА СПАСИЛИ КОНСТАНТИНОПОЛ? ИЛИ СЪЗДАДОХА КОСОВО? ВИЖДАМЕ ДНЕС НАГЛЕДНО КАК СЕ ПРЕПИСВА ОТНОВО ИСТОРИЯ И ИЗЛИЗАТ ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ. ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ СЪС ЕПИЗОДИЧНОСТ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ БЕЗ НИКАКВА ГРЕШКА И ДО БОЛКА РАЗПОЗНАВАЕМИ И ОЧАКВАНИ. ТАКА КАКТО ГЛЕДАМ ТОЗИ СВЯТ НЕ Е МРЪДНАЛ ПОСЛЕДНИТЕ 5000 ГОДИНИ ОСВЕН ЧЕ Е ПО КОМУНИКАТИВЕН КОЕТО Е В УЩЪРБ,ИМА "ВАКСИНИ", ЕЛ.ЕНЕРГИЯ И ЛЕТИМ НА ВИСОКО И КОПАЕМ ПО НА ДЪЛБОКО.В ОБЩИ ВИЖДАНИЯ И РАЗВИТИЕ МНОГО ПРОМЯНА НЯМА. ИМАМЕ И ТАЛИГИ С "ОГНЕНА ВОДА"-ДВГ И ОТ КОЛЕЛОТО И ВЪРТЯЩИЯТ МОМЕНТ НЕ СМЕ ИЗБЯГАЛИ АМА НИКАК,ДАЖЕ И В ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ.ЗНАЧИ ВЪРТИМ СЕ В КРЪГ И ТЪПЧЕМ НА ЕДНО МЯСТО. ЕДИНСТВЕНО КУРВИТЕ ТЪРПЯТ РАЗВИТИЕ: СТАВАТ ПО БОГАТИ И НАПОМПЕНИ СЪС СИЛИКОН.ТИКАТ ГО НА ДЖУКИ И ЦИЦИ.НЯКОЙ ИМАТ УСТА КАТО ВАГИНА.ТЕЖКО НИ И ГОРКО С ТАКИВА УПРАВНИЦИ КОИТО САМО МЪЦКАТ И ПРЪЦКАТ ПО КОМАНДА И СЕ ОСЛУШВАТ КАТО МИШКИ В ТРИЦИ. НИКАКВИ МЕРКИ НЕ СА ВЗЕЛИ И ХАБЕР ВСЪЩНОСТ СИ НЯМАТ КАК ДА ДЕЙСТВАТ В ТАКАВА ЗАДАВАЩА СЕ КРИЗА БЕЗ ОДОБРИТЕЛНОТО КИМАНЕ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ ПРИЯТЕЛИ" и НАТО ПАПАГАЛИТЕ. ЖАЛКО ЗА УКРАЙНА И ТОЗИ НАРОД РАЗПИЛЯН В НЕЩАСТИЕ.КАКВО ЛИ Е НАТОВСКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ И ВОЕНОВРЕМЕННИТЕ ЗАПАСИ? ВИДЯХМЕ ГО ПРИ КОВИД КРИЗАТА НА БОЙКО БОРИСОВ.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ И ТОЙ НЕЩО Е УНАСЛЕДИЛ ОТ ПРЕДНИТЕ .
  • 7
    6
    112
    Ако така продължаваме с помощи на реторанти и хотели, а земеделските производители да не могат да вържат двата края ,то бъдете сигурни,че задниците ни ще хванат паяжина ! Еле софиянци ,неги виждам !
  • 8
    5
    русенец
    То хубаво да правим хляб на дърва, ама дали има останали хора, които да могат това?
  • 8
    4
    фурнаджията
    Даааа ....нямаше село без мелница или фурна.Сега че лапате на ГЕРБАДЖИЙТЕ миризливите ланги и задници
  • 8
    3
    ЗАМИСЛЕН
    ЗАБРАНА НА МУТРИТЕ ДА ИЗНАСЯТ ЗЪРНО ОТ БЪЛГАРИЯ.ПРИЧИНИ: ОБСТОЯТЕЛСТВА БЛИЗКИ И КРИЕЩИ РИСК ЗА НАСТЪПВАНЕ НА ФОРСМАЖОРНА КРИЗИСНА ОБСТАНОВКА В СЛЕДСТВИЕ НА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ БЛИЗКИ ДО ДЪРЖАВАТА НА "ЕДНА РАКЕТА РАЗСТОЯНИЕ".ЗАБЕЛЕЖКА: ПО ВРЕМЕТО НА ПП"ГЕРБ НЕ ОСТАНА МЕЛНИЦА ПО СЕЛАТА В РУСЕНСКО.ВСИЧКО Е УНИЩОЖЕНО НАЙ БЛИЗКАТА Е В ДВЕ МОГИЛИ И ПОСЛЕ В БЯЛА.УНИЩОЖИХА ДАЖЕ УЧЕБНАТА МЕЛНИЦА В ДВОРА НА МЕХАНОТЕХНИКУМА КЪДЕТО СЕ УЧЕХА УЧЕНИЦИ.ДЕСЕТКИ ФУРНИ СА СЪБОРЕНИ,УНИЩОЖЕНИ И РАЗБИТИ.ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО ГО ПРАВЯТ ИЛИ ГО НАПРАВИХА? В ЕДНА СИТУАЦИЯ НА ЗАКЛЕЩВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ НА ПОМОЩ ОТ ЕС И НАТО ЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ,СЛЕД КАТО НЯМА КЪДЕ ДА СМЕЛИШ ЕДИН ЧУВАЛ ЖИТО И ДА ОПЕЧЕШ ЕДИН ХЛЯБ? ЗА ПОСЛЕДНАТА ДЕКАДА НА СИГУРНОСТ,ОТБРАНА И ПРЕМЕРЕНИ РИСКОВЕ ДА ОТГОВОРИ ЛИЦЕТО ПЛ.НУЛЕВ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари