За какво харчим най-много?

0
От националната статистика посочват, че най-много домакинствата харчат за храна и напитки - почти 30%
От националната статистика посочват, че най-много домакинствата харчат за храна и напитки - почти 30% Снимка: Dunavmost

От националната статистика посочват, че най-много домакинствата харчат за храна и напитки - почти 30%

Сериозно увеличение в доходите и разходите на домакинствата през миналата година, отчете Националният статистически институт.

Близо 10 хиляди и 900 лв. е средният годишен доход на лице от домакинството. Това е с над 20 процента повече за 2023 година, сочат данните, информира bTV.

Разходите също нарастват с почти толкова - малко под 20 на сто спрямо 2022-ра.

За какво харчим най-много?

Семейството на Невена Георгиева е четиричленно. Най-много разходи отиват за храна и битови сметки – по думите и, понякога над 1000 лева месечно.

„Особено с две малки деца – там най-много се усеща. Лекарства, често се налага, допълнителните занимания, храна, всяка една разходка навън – всичко е свързано с разходи“, казва Невена.

Според експертите обаче се наблюдава трайно увеличение на доходите. По думите на икономистът Адриан Николов дори и в най-сериозния период на повишение на ръст на цените на потребителските стоки, сме имали увеличение на разполагаемия доход.

Това го виждаме и тази година, тъй като увеличението на разходите с 1% по-ниско от това на приходите“, допълни той.

От националната статистика посочват, че най-много домакинствата харчат за храна и напитки почти 30%. Малко над 12% от приходите отиват за жилище и сметки, а 8% - за осигуровки.

От друга страна, се наблюдава и увеличение на покупателната способност при някои продукти - като например млечните масла и зрелия фасул – с над 16%, а също и при хляба – с 15%.

Преди пандемията имаше ясна тенденция към намаляване на дела на разходите на храна и за сметки. Виждаме една реорганизация обаче. Успяваме до голяма степен да елиминираме влиянието на COVID и на инфлацията“, казва още Адриан Николов.

Разходите стават повече, но не и приходите, категорична е Невена. Въпреки това, успяват да пестят.

Имаме голям кредит за жилище, но успяваме да заделяме различни суми“, допълни тя.

А на въпроса дали има ситуация, в която приходите да отидат нагоре, а разходите надолу, експертите отговарят, че такъв сценарий би бил възможен, ако масово хората разчитат на своите спестявания, а не на кредити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари