Южна Европа е в капана на непоносими жеги

0
Най-горещият уикенд от 50 години в Гърция
Най-горещият уикенд от 50 години в Гърция Снимка: БГНЕС

Най-горещият уикенд от 50 години в Гърция

Въпреки пожарите и очакваните 45 градуса в Гърция днес и утре - потокът от туристи не спира както в курортите край морето, така и в столицата Атина. Страната преживява най-горещия уикенд от половин век, очакванията са горещините да продължат и през седмицата, а термометрите в Южна Гърция да достигнат до 46 градуса. На този фон - дългоочакван дъжд, но и градушка с размера на човешка длан в Италия, предава БНТ.

4 са климатичните рекорди подобрени от началото на лятото - светът преживя най-горещия ден, откакто се правят измервания, най-топлият юнски ден, най-високата температура на световния океан и най-ниското ниво на ледниците. Екстремните климатични явления продължават в Европа и други части на света. След триглавото куче Цербер, Старият континент вече е подвластен на Харон - лодкарят в подземния свят в древногръцката митология. Харон донесе още и по-трайни жеги.

Най-горещият уикенд от 50 години в Гърция. Термометрите измерват от 38 градуса по Йонийските острови, до 45 в централната и южна част на страната.

В Атина се очаква през цялата седмица да се задържи около 40 градуса. Въпреки забраната за посещение на Акропола през по-голямата част от деня, стотици туристи побързаха да отидат до древната забележителност рано сутринта, с надеждата, че поне тогава ще бъде по-прохладно, но още в 9:30 градусите надхвърляха 38.

"Прилоша ми от жегата, но се опитвам да събера сили и да се разходя. Цял живот мечтая да видя на живо Акропола. Няма да се отказвам точно сега", казва Катарина Соланио, туристка от Калифорния.

Непоносима е горещината и в Италия - 40-те градуса се превърнаха в изпитание за жителите и гостите на Рим, а 44 показваха термометрите на островите Сардиния и Сицилия.

Жегите са придружени и от внезапни бури. Торнадо премина през индустриалния град Милано, а втори пореден ден градушки удрят различни части на страната. Във Венето размерът на ледените късове достигна този на човешка длан. Нанесени са сериозни материални щети, има и пострадали хора.

Жеги и бури и в Сърбия, където опустошителна стихия отне живота на поне трима души. 12-годишно момченце е загинало в Нови Сад. Предполага се, че детето е настъпило кабел на електрически стълб, откъснат от силния вятър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари