Ядреното гориво от "Уестингхаус" вече е на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

0
Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети, обяви министърът на енергетиката
Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети, обяви министърът на енергетиката Снимка: Министерски Съвет

Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети, обяви министърът на енергетиката

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания Уестингхаус, е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов, които посетиха централата. Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ, вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, отбеляза министър Малинов. Той припомни, че има подписан договор с „Фраматом“ за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ се постига пълна независимост за АЕЦ „Козлодуй“, отбелязаха от пресцентъра на Министерски Съвет.

След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус“, в понеделник се очаква да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. „Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“, в 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи министър Малинов. Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с „Уестингхаус“ още през 2009 г. - 2010 г.

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се предвижда да бъдат изградени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

За България ядрената енергетика има ключова роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия регион. Българската страна се придържа стриктно към ангажимента за постигане на най-високите съвременни стандарти за ядрена безопасност и сигурност. Освен изпълнение на целите за диверсификация и независимост, използването на новия тип ядрено гориво ще спомогне за постигане на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ съдейства за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще.

В отговор на въпрос на медиите премиерът Димитър Главчев заяви, че вчера е имал разговор с президента Румен Радев относно МВнР. „Предложих аз да поема външно министерство. Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ да поема външно министерство, аз ще нося политическа отговорност. В сегашния състав - с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът“, категоричен беше Главчев. Той увери, че подготовката на предстоящите избори на 9 юни върви много добре. „Важно е да има честни избори, тъй като точно това е основната задача на служебния кабинет“, добави министър-председателят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Честито!
    Правим ядрено гробище на 90 км от София! ... http://www.budnaera.com/202402f/24020598.html
  • 5
    1
    Пригответе се:
    Скоро АЕЦ-ът може да светне като за последно, с тия зловещи експерименти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари