Вулкан изригна в Индонезия

0
Повече от 800 души са евакуирани в района
Повече от 800 души са евакуирани в района

Повече от 800 души са евакуирани в района

Множество изригвания на индонезийския вулкан Руанг доведоха до евакуацията на повече от 800 души от района, съобщи днес индонезийската агенция по вулканология, цитирана от ДПА.

Директорката на центъра за вулканология и справяне с геоложки опасности Хендра Гунаван каза, че високият 725 метра вулкан е изригнал снощи и е избълвал пепел на височина от 2 км. Две нови изригвания са регистрирани тази сутрин.

"Повишихме степента на тревога за вулкана Руанг до трета, най-висока степен“, каза за Гунаван пред ДПА. Изригванията на остров Руанг, който се намира в провинция Северно Сулавеси, бяха предшествани от вулканични земетресения.

"Властите евакуираха 828 души от остров Руанг на съседния остров Тагуланданг и обявиха 14-дневно бедствено положение“, каза говорителят на националната агенция за справяне с бедствия, Абдул Мухари, цитиран от БТА.

Агенцията също така е засякла земетресения, причинени от вулкана Аву на остров Сангхие. Степента на тревога за вулкана Аву също е повишена на трета степен.

"Появата на локални тектонични земетресения с висока енергия може да предизвика повишена вулканична активност на Аву. Трябва да сме подготвени за земетресения с голям и продължителен енергиен потенциал, които е възможно да разкъсат лавовите куполи и да предизвикат изригвания“, каза Гунаван.

На индонезийския архипелаг има около 500 планини, 127 от които са активни вулкани и десетки от тях показват признаци на повишена активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари