Всеки трети би напуснал работата си, ако заплатата му не бъде увеличена до 6 месеца

3
Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България
Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България

Липсват квалифицирани кадри, които да запълнят работните места

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година.

"В IT сферата е най-голяма трудността за намиране на кадри. Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни", посочи съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа Константин Цонев в студиото на "България сутрин".

Липсата на кадри обаче не опира само до IT сектора. В сферата на счетоводството, финансите, обслужването на клиенти и администрацията също липсват квалифицирани хора, които да запълнят работните места.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Към момента в Европейската комисия се обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници.

"Това до голяма степен ще направи пазара доста по-прозрачен и доста по-уравновесен, дори да има някои сърдити, очевидно в процеса. Това, което виждаме, е, че заплатата е водеща", подчерта Петрова.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Ненов
    Знаете ли каква работа се предлага в магазините в София? Например в молове - продавач, 12 часа рсботно време, заплата нето 1000 лв., без обедна почивка, без други почивки, прав се работи 12 часа. Осигуряване - на минималната заплата, която не е 1000 лв., както знаете. В обяви това не го пише, не го казват и по телефона, губи се време за безсмислено интервю. Инспекцията по труда къде е? Всички в моловете са с такива условия.
  • 4
    1
    Читател
    Преди много години, президента на Америка Р.Кенеди,каза: "Какво си дал ти на държавата си,за да искаш нещо от нея"!Всички сме били и сме свидетели на препълнени заведения с млади хора в най работоспособната си възраст, които пируват безгрижно до късните часове на денонощието.На другия ден,те стават по обяд уморени,почиват си, вечерта картината се повтаря и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари