Военните разходи счупиха рекорда от 2443 милиарда долара

0
През 2023 г. бюджетите за отбрана са се увеличили с 6,8% в сравнение с 2022 г.
През 2023 г. бюджетите за отбрана са се увеличили с 6,8% в сравнение с 2022 г.

През 2023 г. бюджетите за отбрана са се увеличили с 6,8% в сравнение с 2022 г.

Безпрецедентното превъоръжаване на света вещае опустошителна война. Глобалните военни разходи никога не са се увеличавали толкова много за година както през миналата 2023 г. в сравнение с предходната 2022 г. - плюс 6,8%! И са достигнали рекордните за всички времена 2443 милиарда долара - сума равна на годишния брутен вътрешен продукт на Франция, тоест на създаденото за 12 месеца в петата планетарна икономическа сила.

Безспорен първенец в харчовете за отбрана са Съединените щати, следвани от Китай и Русия - трите страни, които са пръснали страшно много пари за техните армии, пише Труд.

Това е най-голямото увеличение от 2009 г. насам и най-високото равнище, достигано някога от военни бюджети в превъоръжаващия се все по-бързо свят“, подчертава Стокхолмският институт за мир (СИПРИ) в годишния си доклад, публикуван преди дни. Според документа, цитиран от медиите в Западна Европа, през периода за оръжия и боеприпаси са били пръснати 2,3% от световния брутен продукт или всеки жител на Земята е дал за отбрана от джоба си 306 долара.

Безпрецедентното увеличение на военните разходи е пряк отговор на влошаването на сигурността в света и превръщането на геополитическия пейзаж във все по-нестабилен“, подчертава СИПРИ, който наблюдава увеличението на военните бюджети в петте основни региона на света. Като основни причини за тревожната тенденция Стокхолмският институт сочи продължаващата война в Украйна, сблъсъка между Израел и Хамас в Близкия изток в резултат на терористичните атаки на 7 октомври миналата година срещу еврейската държава и нарастването на напрежение в Азия, особено покрай Тайван. Но пръскането на много пари за отбрана се дължи и на още 55 въоръжени конфликта, по-малко или повече известни, в различни точки на света. Става въпрос за Африканския рог, Сахел, :Мианма, Сирия, Нигерия, Судан, както и за дестабилизирането на Близкия изток след атаките на хусите в Червено море, за повтарящите се инциденти в Китайско море и други. Ето защо СИПРИ стига до извода, че човечеството рядко се е сблъсквало с толкова много кризи, а припокриващите се извънредни ситуации увеличават риска от ескалация на конфликтите и съответно помпат военните бюджети.

Наистина всички държави се въоръжат, но разходите са силно концентрирани в малка група страни и на челни позиции са цитираните Съединени щати и Китай, на които се пада 50% от общата сума от 2,443 трилиона долара военни разходи за 2023 г. Бюджетите им са съответно от 916 милиарда (+2,3% през 2023 г. и +9,6% между 2014 и 2023 г.), от които 35,7 млрд. долара за подкрепа на Киев от Вашингтон, а този на Пекин - 296 милиарда долара (+6% и +60% за десет години). Като само на Китай се падат половината от военните разходи в регионите на Азия и Океания - изправени пред китайските амбиции и претенции, съседните страни се подготвят за евентуални въоръжени конфликти и преди всичко малкият Тайван, чийто бюджет за отбрана се е увеличил с 11%, достигайки 16,6 млрд. долара.

Десетте „държави-първенци“ в класацията на СИПРИ са похарчили общо 105 милиарда повече през 2023 г., с което общата сума достига 1799 милиарда. Русия и Украйна се нареждат съответно на 3-то и 8-мо място през 2023 г. като Москва е пръснала, според СИПРИ, 109 милиарда за отбрана през 2023 г. (+24%), продължавайки напъните, инициирани след 2014 г. и анексирането на Крим. За десет години нейните военни разходи са нараснали с 57%, докато от своя страна Украйна е увеличила бюджета си за отбрана с 51%, достигайки 64,8 млрд. долара през 2023 г. или 37% от нейния брутен вътрешен продукт.

Съвсем естествено след шока, предизвикан от войната в Украйна, Европа реагира, като особено близките до руската граница страни от източната част на континента са увеличили рязко разходите си за отбрана. Такъв е случаят с Полша, класирана от СИПРИ на 14-то място в света, чийто военен бюджет е нараснал със 75% през 2023 г., достигайки 31,6 млрд. долара (+81% между 2014 г. и 2023 г.). Но същото важи и за западноевропейските страни като например Германия - на 8-мо място в света (+9% до 64,8 милиарда; +48% за десет години), както и за класираната на 9-то място Франция, (+6,5% или 61,3 милиарда; +21% от 2014 г.). Като Франция е феномен на наваксване след години на недостатъчно инвестиране в отбраната след края на Студената война в началото на 90-те години на миналия век.

Осъзнаването на руската заплаха според СИПРИ буквално е „събудило“ НАТО, чиито 32 страни-членки са отделили 1,341 млрд. долара или 55% от световните военни разходи за 2023 г. Като САЩ са поели 68% от харчовете на алианса в сравнение с 28-те процента за европейските държави, като останалите 4% си поделят Канада и Турция.

По същия начин в Близкия изток рязкото увеличение на бюджетите за отбрана отразява бързото развитие на ситуацията - от затоплянето на дипломатическите отношения между Израел и няколко арабски страни през последните години, до избухването на войната в Газа с риск от регионализация на конфликта“ - подчертава анализът на Стокхолмския институт. И Израел е станал втората страна в региона по отношение на военните разходи с 27,5 милиарда (+24%) през 2023 г., далеч зад Саудитска Арабия (75,8 милиарда, +4,3%), която се нарежда на 5-то място в света.

Неимоверното нарастване на военните разходи се отразява преди всичко върху увеличаването на обемите на произвежданите конвенционални оръжия, като артилерийски установки и снаряди за тях, но също така на безпилотни летателни апарати-камикадзе от всякакъв размер и с всякакво предназначение. В същото време усилията на гигантите във военните разходи са концентрирани и върху научноизследователската и развойна дейност с цел разработване на оръжия от ново поколение като например свръхскоростни ракети, върху модернизирането на ядрените арсенали - по-специално във Франция, Обединеното кралство, Индия, Пакистан, или върху увеличаване на броя на ядрените бойните глави, както е в Китай (+ 20%).

Много сили и средства се хвърлят също така за укрепване на ресурсите на новите арсенали от кибернетични и космически бойни съоръжения - сателити за подслушване и наблюдение, за пространствен интернет и др.

Но какво се крие зад цялата тази досадна статистика на главоломно нарастващи харчове за отбрана? Това, че светът вече е във война или най-малкото се готви напористо за нея и тя ще избухне в обозримото бъдеще, жестока и опустошителна като никога, смятат анализаторите на СИПРИ. Защото така учи историята, а тя за съжаление никога не лъже.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари