Владислав Горанов: Премахването на плоския данък ще натовари средната класа

0
Средната класа ще трябва да плаща повече данъци
Средната класа ще трябва да плаща повече данъци Снимка: БГНЕС / Архив

Ако плоският данък се замени с прогресивен, а държавата настоява да запази същия фискален резултат, средната класа ще трябва да плаща повече данъци.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на конференция „10 години плосък данък в България“, организирана от КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“. Според него „уравнението е нерешимо“, ако искаме хем премахване на плоския данък, хем запазване на същите приходи в бюджета, хем да не се натоварва допълнително средната класа.

Според Горанов плоският „може да се предположи, че част от проблема с неравенството идва от пропорционалното облагане“, но „няма достатъчно убедителна теза, че въвеждането на прогресивно облагане ще реши проблемите“.

По думите му, ако искаме да запазим приблизително сегашните нива на облагане, въвеждайки само необлагаем минимум, бюджетът ще загуби по различни оценки между 1 и 2 млрд. лв.

„По-големият проблем на плоския данък е, че той трудно може без някакво сериозно преразпределение и вътрешни сътресения да бъде премахнат, възстановявайки прогресивно облагане. Ако приемем, че няма да падат приходите в бюджета и ако приемем, че няма да увеличаваме данъците на средната класа, уравнението изглежда почти нерешимо“, каза финансовият министър, цитиран от БТА.

Според Горанов на политическо ниво проблемът на промяната на модела е, че той ще засегне много повече хора в увеличаване на тяхната данъчна тежест, отколкото ще освободи. „Ако предложим една прогресивна скала и я наложим към сегашните доходи и подоходни групи, и ако трябва да запазим размера на приходите в бюджета, то на всички хора, които в момента са активни, облагането ще достигне поне до 15%, допълни министърът.

Той смята също, че дискусията не трябва да е в посока дали да се премахне плоския данък, а как да се премахне. Той отбеляза, че изчисленията на КНСБ и на фондация "Фридрих Еберт" развиват сметката от гледна точка на един човек, а трябва да се разгледа как една промяна ще окаже влияние върху целия фискален модел и върху средните доходи, върху доходите не само на тези, които работят на минимална заплата.

„Готови сме да участваме в този дебат, осъзнавайки че сегашната коалиция е сбор от различни доктрини, особено тази част от нея, която разчита на по-популисткото говорене“, посочи Владислав Горанов и припомни, че коалиционното споразумение е да не се променят данъците и това е правилна за момента политическа позиция. По думите на Горанов има достатъчно време за дебат до следващите избори. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари