Владимир Путин присъства на пасхалната литургия, отслужена от патриарх Кирил

3
Единственото, което руският президент каза, бе "Воистина воскресе!"
Единственото, което руският президент каза, бе "Воистина воскресе!" Снимка: Facebook

Единственото, което руският президент каза, бе "Воистина воскресе!"

Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово, отслужено от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин, облечен в тъмен костюм, с бяла риза и тъмночервена вратовръзка, беше в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва заедно с кмета на столицата Сергей Собянин, като всеки от тях държеше запалена червена свещ, показват видеокадри от службата.

Руският лидер се прекръсти няколко пъти по време на богослужението, което започна в късните часове на вчерашния ден и продължи в първите часове на днешния. Когато Кирил обяви "Христос воскресе", Путин и другите вярващи отвърнаха с "Воистина воскресе". В останалото време той не е говорил.

Кирил категорично подкрепя войната в Украйна, която навлезе в третата си година, отбелязва Ройтерс. Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони прогонени от домовете си, откакто през февруари 2022 г. Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия.

По време на службата патриархът се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени и изрази надежда, че Бог ще сложи край на "междуособната бран" между Русия и Украйна, съобщи ТАСС.

Путин, в чийто мироглед православието заема основно място, винаги присъства на богослуженията за големите църковни празници. На Рождество той обикновено посещава по-малки храмове край Москва в по-тесен кръг.

На Възкресение руският президент обикновено отива в златокуполната катедрала "Христос Спасител", която е построена наново след разпадането на Съветския съюз и се превръща в символ на симбиотичните отношения между държавата и Православната църква в Русия, отбелязва Ройтерс.

При Кирил Църквата затегна контрола върху инакомислието в редиците си. Свещеник е заплашен от изгонване заради отказ да се помоли на Бог Русия да победи Украйна, а друг беше временно отстранен от духовническите си задължения за това, че отслужи панихида на гроба на Алексей Навални, опозиционния лидер, който почина в арктически затвор през февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари