Вирусът на шамара настъпва и в България

0
Случай на парвовирус В19 е регистриран в Бургас
Случай на парвовирус В19 е регистриран в Бургас

Случай на парвовирус В19 е регистриран в Бургас

Парвовирус В19, известен още като вирус на шамара, заради специфичните обриви по бузите, нахлува и в България, смятат лекари. Инфекцията вече уби дете на три години и половина в Гърция, а други 11 са настанени в болница след като е установено, че са заразени.

Случай на парвовирус В19 е регистриран в Бургас. Това съобщи за Труд news д- р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ Бургас.

Парвовирусът протича с обрив, болки по стави и мускули и температура, обясни д- р Киселкова. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява е характерен, по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като вирус на шамара. Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Инфекционисти коментираха, че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Доцент Атанас Мангъров каза пред “Труд news”, че всяка вирусна инфекция може да предизвика подобно усложнение, което е автоимунна реакция. Той обясни, че парвовирус В19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода.

Инфекцията с парвовирус е известна и като пета болест, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив.

Освен изброените симптоми- обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата.

Обикновено обривът се появява към края на заболяването. Възможно е да бъде объркан с други вирусни обриви или обрив, свързан с приема на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените.

Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

За парвовируса няма ваксина. Ако човек го преболедува, получава доживотен имунитет.

Превенцията е често миене ръцете на децата, избягване на докосване на лицето, избягване на болни хора и избягване на споделяне на храни или напитки.

Удвояване на случаите на остри респираторни заболявания и грип се наблюдава в Шуменско за седмица. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция на база на информация, подадена от личните лекари. 88 са случаите при 42 за предходните седем дни. Няма обаче регистрирани положителни за covid-19, няма и за коклюш.

Променливото време и ниските температури са една от причините за ръста на заболяванията и пълните с клиенти аптеки.

Наблюдава се и завишение на заболелите от варицела - 36 случая срещу 19 за предходната седмица. Като болните са най-вече от Шумен /20/, 4 случая има в град Нови пазар, три в Каспичан, останалите са в села от региона.

В Шумен е диагностициран и един човек с туберкулоза.

Момиченце на 3,5 години от Солун почина, след като разви миокардит при зараза с парвовирус В19. Други 11 деца на възраст между 3 и 5 години са заразени в детски център в Солун. Всички те имат завишени нива на тропонин и симптоми на остър миокардит.

Детето е починало преди месец, но за случая бе съобщено едва в събота, на 18 май. Съобщението бе направено от Медицинския съюз на Солун, от където публикуваха данни на Националната организация за публично здраве с инструкции за борба със заболяването.

През последните дни други три деца от Солун са закарани в детската кардиологична болница “Онасис” в Атина и се лекуват от миокардит, отново следствие на парвовироза, но състоянието им е стабилно.

Вирусът на парвовирозата е много устойчив и силно заразен, коментират медици. Повечето парвовируси заразяват животни, като котки и кучета. Хората по-трудно се заразят. Въпреки това статистиката показва, че такива малки огнища се появяват често, а между 40% и 60% от населението на развитите западни общества имат специфичните антитела на вируса. Начинът на разпространение на вируса не е точно известен. Най-вероятното заразяването става по въздушно-капков или фекално-орален път.

Инкубационен период може да бъде между една и 12 седмици. Симптомите включват внезапна поява на обрив по бузите, челото и устата, който променя формата и цвета си почти всеки ден. Могат да се появят симптоми като псевдоапендисит, ентерит и грипоподобни симптоми, обясняват още медиците.

Трите рискови категории са рискови бременни жени, хора със сериозни хематологични заболявания и имуносупресия, както пациенти с трансплантирани органи.

Около 2 от 10 души, които се заразяват с парвовирус, нямат симптоми. Когато се появят симптоми на инфекция с парвовирус В19, те обикновено са леки и могат да включват треска, главоболие, кашлица, болки в гърлото, обриви, болки в ставите.

Обривът е по-често срещан при деца, отколкото при възрастни, посочва Центърът за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ, който е е водещата научна, базирана на данни организация в страната за общественото здраве.

При инфекция с парвовирус В19, може да се получи втори обрив няколко дни по-късно по гърдите, гърба, седалището или по ръцете и краката. Обривът може да е сърбящ, особено по стъпалата на краката. Той може да бъде с различна интензивност и обикновено изчезва за 7 до 10 дни, но може да се появява и изчезва в продължение на няколко седмици. Когато започне да изчезва, той може да изглежда като дантела.

При възрастните се среща подуване на ставите и може да се появи по-често при жените. Някои възрастни с инфекция с парвовирус В19 може да имат болки в ставните области в ръцете, краката или коленете, и да нямат други симптоми. Болката в ставите обикновено продължава от 1 до 3 седмици, но може да продължи до 2 месеца.

При паровирусите няма нищо ново, това е една добре позната инфекция, не толкова често срещана, защото предизвиква по-леки заболявания, които не толкова често се диагностицират.

Трудно се различава от другите болести, тъй като има същите симптоми - леко неразположение, главоболие, температура, отпадналост. По-характерен е еритемът - типично зачервяване на лицето, заради което носи наименованието “болест на шамара”, тъй като бузите са зачервени. Понякога се получва и подобно зачервяване по туловището, по краката и ръцете. Това раздразнение е чувствително на слънчева светлина, на топлина.

Това обаче е клинична картина, която рядко се забелязва. Ако има нещо характерно за заболяването е, че то не представлява особен медицински проблем, защото в 99 от случаите протича много леко и не се нуждае от някакво особено лечение или приемане в болница.

Все пак може да се стигне до усложнение и, не дай Боже, смъртен изход, но не на база на инфекцията, а на база на съответния организъм - дали човекът има хронични заболявания например. Най-засегнати от парвовируса са децата до 5-6 години, като при възрастните хора е почти невъзможно да се стигне до усложнения.

Няма ваксина против този вирус, но при този начин на протичане не смятам, че се налага някаква ваксинопрофилактика, дори ако такава бъде създадена.

Парвовирусът е много по-разпространен при кучета и котки, особено при кучетата. При тях има ваксинопрофилактика и може да протече остро. Но при хората това е заболяване, което не представлява особен медицински интерес.

Вирусът не е непознат, имаме го и в България. Не трябва да се прилагат и някакви особени мерки, освен ако не получим информация за промяна в характеристиките на вируса, което е много малко вероятно.

В последно време се занимаваме основно с коклюша. Макар и бавно, епидемичното му разпространение продължава да се развива, случаите вече са около 1200. Досега около 100-106 деца са били хоспитализирани. Но също не протича толкова тежко, знаете, че имаше два смъртни случая, което не е толкова характерно, но там имаше закъсняло търсене на медицинска помощ, бяха отказали на няколко пъти хоспитализация, след като вече се е била развила тежка пневмония. Това е лятна инфекция, няма да изчезне толкова бързо, но не очаквам някакво широко и бързо разпространение.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, пред “Труд news”: Обикновено засяга малки деца, до 10 г.

Парвовирус В19 е добре познат на учените и лекарите, доколкото, разбира се един вирус може да бъде познат достатъчно. Той предизвиква т. нар. Пета болест, която протича с характерен обрив, който не случайно бива оприличаван с болестта на наплясканите бузи на детето. Те изглеждат точно така. Казвам детето, защото обикновено засяга малки деца, до около 10 годишна възраст, но това не означава, че и възрастни не могат да бъдат инфектирани. По-често боледуват жени. Инфекцията се предава по въздушно-капков път, няма специфично лечение, няма ваксина. Добрата новина е, че в повечето случаи организмът успява да се справи.

Заболяването по-често се среща в периода на късната зима и пролетта. Започва със симптоми на всяко инфекциозно заболяване - повишена температура, отпадналост, болки в мускулите и др. До появата на обрива няма нещо, с което да насочи към този вирус.

Единственият начин да се предпазим е спазването на лична хигиена. Помага и честото миене на ръцете.

Парвовирус В19 беше темата на една от статиите, които написах като съвсем млад учен.

В пролетния сезон все още има варицела, за която за разлика от парвовирус В19 има ваксина. Това е нещо, което бихме могли да направим, за да предпазим децата от този вирус. Варицелата също би могла да протече с усложнения. Да не говорим, че никой не иска да бъде покрит с обриви, а знаем колко много страдат децата и младите хора, ако по тях остане и някой белег.

Не бива да забравяме, че има и коклюш, който се причинява не от вирус, а от бактерия. За момента това е един сериозен проблем в страната, разбира се и в други европейски държави. В Дания епидемията отмина.

При хората над 65 г. ваксината против коклюш се препоръчва наред с ваксината против грип. Излезе любопитна информация, според която редовното поставяне на ваксини, като тази срещу дихтерит, тетанус и коклюш снижава риска от развитие на деменция и по-специално от болестта на Алцхаймер с 25-30%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Вируси
    Един след друг, изпуснати от лабораториите раздават шамари и юмруци на смачкания ни имунитет.Сякаш сме участници в биологична война.Грипът ряпа да яде(докато не го модифицират пак).То не бе Корона,морбили,коклюш,варицела,сега и този.Абе,всеки месец,нещо от сорта.Филмът "Зараза"с Дъстин Хофман навремето ме издразни,но сега си го спомням и си казвам:"подсказка е бил какво ще става и става от няколко години насам".
  • 3
    1
    Браво,
    А „ваксина“ за овцете не сте ли измислили вече? Че ония, ковид-идиотите с бустерите, вече са запретнали страхливо ръкавите! Боц! Боц!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари