ВиК - Русе моли за още малко търпение

1
Пенчо Милков: Където е възможно, общината ще асфалтира веднага след ВиК
Пенчо Милков: Където е възможно, общината ще асфалтира веднага след ВиК

Пенчо Милков: Където е възможно, общината ще асфалтира веднага след ВиК

Управителят на ВиК - Русе инж. Илиан Милев даде информация пред общинските съветници докъде са стигнали дейностите по изпълнение на водния проект в Русе. Той и кметът Пенчо Милков коментираха и най-проблемnия въпрос за русенци – асфалтирането на улиците.

До момента са завършени два от договорите – за канализацията на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ и за колектора. Инж. Милев призова жителите на двата квартала да се присъединят към канализационната мрежа, тъй като в момента са го направили едва около 15%. Той припомни, че канализационното отклонение е до границите на имота, а абонатът трябва да преправи вътрешната си инсталация и да се присъедини, както е по закон. Санкциите за неприсъединяване към канализационната мрежа може да се определят индивидуално, като се даде срок на съответния собственик да се присъедини, в противен случай ще се налага такса за канализация и пречистване, обясни инж. Милев, цитиран от Русе Медиа.

През месец май ще бъде откриването на магистралните водопроводи, които вече са въведени в експлоатация. Така, без значение къде има авария, тези водопроводи ще осигуряват вода от резервоарите за града.

До средата на май трябва да приключи и проектът в централната градска част, като остава възстановяването на настилките. Там проблемът е с ул. “Цар Калоян“, където има и павирана част, и асфалтирана. Проведени са били срещи и дискусии с участието на Община Русе и управляващия орган, като е постигнато съгласие за асфалтиране. Някогашната основа за павета не отговаря на сегашните нормативни изисквания и ако се направят така, ще има съществена разлика с останалата част на улицата и ще се получават слягания.

Довършват се два договора – единият е на 90 процента изпълнен и по него остава само един малък участък от водопровод по бул.“Цар Освободител“. По втория договор, изпълнен на около 60 процента, има да се подменят още 12 км водопроводи.

„Там е изключително сложно, не може да се работи едновременно по всички обекти, защото това е гръбнакът на системата и големи части от града ще останат без вода. Затова се работи поетапно“, каза инж. Милев. Там се очаква да е готово до края на юли.

Той коментира, че някои улици стоят повече от месец с натрошен камък, други само с първи пласт асфалт. Тъй като и общината планира асфалтиране, се обсъжда улица по улица с тях кое кой ще асфалтира.

Кметът Пенчо Милков обясни, че където е възможно, общината ще асфалтира веднага след ВиК. В момента се работи по цялостното обновяване на улица „Солун“, готови са проектите за ул. „Тулча“ и за ул.“Плиска“, като ще се използват отпуснатите средства от МРРБ.

Кметът обясни, че асфалтирането става с многостранни споразумения. Колкото до ул. „Цар Калоян“, становището на инженери е, че не може са се възстанови по начина, по който е била направена. Община Русе ще се ангажира с преасфалтирането ѝ.

Прогнозите са целият воден проект да приключи до края на юли, като интензивността намалява и има все по-малко разкопани обекти. Управителят на ВиК - Русе помоли за още малко търпение, като припомни, че от 600 км водопроводна мрежа се подменят 63 км, което е 10%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    27
    Мишо
    Преди дни тези " тесни специалисти " копаха, асфалтираха и в крайна сметка затворили някакви спирателни отвори и хайде, отново същата процедура! Май сме силни на критиката , но докато не застанем пред Общината и да вдигнем протест нищо вяра да стане! Некадърници и профани са всички, които отговарят за този Проект @
  • 13
    26
    Абе хора
    Аулица Плиска, кръстовището на Товарна гара са завършени , но си стоят една година вече на макадам и дупки. Защо се взима данък в Русе за колите изобщо ???!!!
  • 15
    25
    Свободен
    Кого лъжете бе, варвари? Нищо не сте и няма да свършите като хората, защото сте събрани от кол и въже. Градът е в окаяно състояние заради частна фирма и кмет без никаква квалификация. Нали беше готов "Христо Ботев", a сега пак копаете. Всичко ви е такова! Ще има ремонт на ремонта и кмет след кмета, който ще е същият,защото изборът ни в сведен до нула.
  • 19
    24
    F-off
    На кръстовището на пазара, от месец стои един изкоп, стоят едни и същи тръби и кранове....и се случва ТОЧНО НИЩО!!!!
  • 20
    23
    Търпението - изчерпано!!!
    Защо трябваше да се копае в град Русе толкова ХАОТИЧНО? В това е проблема - ИДИОТСКИ! Преди дни в кв. Чародейка бяха блокирали входните единствени междублокови улички - от едната страна копаят, а от другата асфалтират едновременно и турили прегради със знаците. Само с хеликоптер можеше да се кацне до блока. Толкова ли не можеше планово да се работи по квартали - започват примерно в кв. Родина - копаят, полагат тръбите, заравят, асфалт и приключват? После да се преместят в съседната зона и така в планувана последователност да се работи с акъл - толкова ли е трудна такава организация на работа!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари