Велосипедисти от Русе излизат на протестно шествие!

2
С готвените промени в общинските наредби ще забранят движението с колело по главната улица на града
С готвените промени в общинските наредби ще забранят движението с колело по главната улица на града Снимка: Русе Нюз

На 13 юли в 18:00 часа русенски велосипедисти ще направят шествие и протест срещу готвените промени в общинските наредби, които забраняват движението с колело по главната улица на града - "Александровска", както и в паркове и градини.

Преди 11 години тогавашният кмет на Русе Божидар Йотов беше принуден от десетина възрастни дами със слаби нерви и апартаменти почти на площада да забрани екстремното каране на велосипеди, ролери и скейтбордове пред Операта. Ограничението не важеше за деца до 14-годишна възраст. Сега обаче ръководството на града е решило да подходи още по-категорично и да забрани изцяло движението и без значение на възрастта, разказва Ася Пенчева от БНР.

Глобите за гражданите са от 10 до 300 лева, а за юридическите лица - до 500 лева. При повторно нарушение сумите скачат двойно и достигат 1000 лева.

Според общинската администрация тази забрана за велосипедистите се налагала, тъй като имало много случаи на блъснати малки деца и бременни жени.
Разбира се, общинските съветници не са единодушни по този въпрос.

Едно от опозиционните мнения е на Мариета Волф от "Глас народен". Много хора смятат, че докато велосипедистите са проблем, а гонките - не, няма как Русе да се утвърди като зелен град на спорта.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари