Велизар Енчев: Г-н Каракачанов, трябва да назовете имената на престъпниците!

0
Вие заявихте, че в Министерството на отбраната са получавани комисионни при сключване на военни сделки, като визирахте посредници по сделките, без обаче да назовете имена
Вие заявихте, че в Министерството на отбраната са получавани комисионни при сключване на военни сделки, като визирахте посредници по сделките, без обаче да назовете имена Снимка: БГНЕС

ДО
МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
На 30 септември т.г., в интервю за Нова телевизия, Вие заявихте, че в Министерството на отбраната са получавани комисионни при сключване на военни сделки, като визирахте посредници по сделките, без обаче да назовете имена на лица и фирми. Оправданието Ви бе, че се страхувате от съдебен процес срещу Вас.
В същия ден посетихте Варна, където продължихте темата и заявихте следното: „При предишното закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили, и ще видите, че се оказва, че по наше желание са завишавани цените - десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява…“

Позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, както и поради необходимостта обществеността да е информирана за корупционните практики във военното министерство, очаквам да ми предоставите цялата информация за служебните лица в МО и за частните фирми, позорно завишили цените на купената бойна техника и неправомерно облагодетелствани от комисионни за сметка на държавния интерес.

Изпълнението на моето искане не е нарушение на чл. 5 от закона (постановяващ, че изнасянето на информация от държавни институции не трябва да накърнява националната сигурност), защото Вие оповестихте тези данни, следователно те не са държавна тайна.

Чл. 3, ал.2, от Закона за достъп до обществена информация императивно постановява, че той се прилага, когато касае физически и юридическа лица, ползващи „консолидирания държавен бюджет и средства от фондове на Европейския съюз“. В конкретния случай, по Вашето признание, са настъпили сериозни щети за държавния бюджет на Република България, което задължава Министерството на отбраната не само да предостави на обществото исканата от мен информация, но и да сезира Военна прокуратура.

След като в качеството си на военен министър определяте тези практики като позорни, обществото трябва да е информирано както за имената на престъпниците, така и за финансовите измерения на тези престъпления. 
В очакване на бърз и обстоен отговор.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
Председател на Движение за радикална промяна 
„Българската пролет“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари