Вече 8 области са в тъмночервената зона

0
По-строги мерки във Видин, Сливен и Перник
По-строги мерки във Видин, Сливен и Перник Снимка: Shutterstock / Dago design

В София - област обаче от утре част от учениците минават на онлайн обучение. Във Видин, Сливен и Перник са в сила по-строги мерки

София вече е в тъмночервената COVID зона. В нея са общо 8 области. Това означава, че заразените в тях са над 500 на 100 000 души. В столицата няма да се затварят училища и детски градини, децата остават в класните стаи. В София - област обаче от утре част от учениците минават на онлайн обучение. Във Видин, Сливен и Перник са в сила по-строги мерки, информира БНТ.

В Сливен, Твърдица, Нова Загора и Котел учениците от 5-и до 12-и клас ще редуват присъствено и онлайн обучение до края на месеца.

"В момента присъствено учат 7-и клас за две седмици, след което една седмица ще бъдат в електронна среда, след това ще дойдат на училище 5-и и 6-и клас. Имаме болни учители", заяви Маргарита Иванова, директор на ОУ "Димитър Петров", Сливен.

Детските градини в областта продължават да работят при стриктно спазване на мерките. Забраняват се всички масови прояви от обществен и частен характер, пенсионерските клубове затварят.

"Предполагам, че това ще доведе до намаляване, до задържане или намаляване на заболяемостта в областта", допълни д-р Даниела Калева, РЗИ Сливен.

Забраняват се свижданията в болници и социални институции. Общинският пазар в Сливен работи при спазване на противоепидемичните мерки. Въведено е еднопосочно движение.

"Наши колеги стоят на входа и на изхода, като на всеки клиент, който е на пазара, се казва, че трябва да се постави маска и да вървят в съответната посока, но както се вижда много от клиентите не го спазват", добави Ивелина Гочева, Общински пазари Сливен.

"Аз съм го прекарал и съм имунизиран, не виждам защо трябва да нося маска", коментира продавач на сергия.

В област Видин също са в сила по-строги противоепидемични мерки. Учениците редуват виртуалната и реалната класна стая. Не работят фитнесите, а кината и театрите работят с капацитет от 30%. На пазарите движението е еднопосочно, а работещите и посетителите са длъжни да носят маски.

И София вече е в тъмночервената зона.

"Днес няма да отговарям на въпрос за ковид. Няма нищо по-различно, което да ви кажа днес, което да е било различно от последната ни среща", заяви д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

От здравното министерство не отговориха на въпросите, които екипът на телевизията майка е изпратил.

Неофициално научихме, че на заседание на областния щаб шефът на здравната инспекция е поискал затягане на мерките, но предложенията тепърва ще се обсъждат. А общинският щаб е обсъдил заболеваемостта в училищата и детските градини.

В София-град засега не се предвижда ротация на учениците, реши общинският щаб.

"Не се предлагат от общинския щаб нови мерки. Областният може да реши нещо различно. Засилва се контролът, който е една от съществените дейности в последните седмици", каза още Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община.

В столичните болници в момента се лекуват около 1200 души с коронавирус. Вероятно ще бъдат разкрити допълнителни легла. От общината предупредиха, че ще има повече проверки за спазване на сегашните мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари