Васил Божков: Бойко и Пеевски са сиамски близнаци. Разделиш ли ги, умират

2
Васил Божков: Колекцията ми с антични съкровища е обречена на изчезване
Васил Божков: Колекцията ми с антични съкровища е обречена на изчезване Снимка: Васил Божков / Facebook

Васил Божков: Колекцията ми с антични съкровища е обречена на изчезване

Бизнесменът Васил Божков разкрива пред нас драмата около безценната му колекция от антични предмети, която беше иззета от прокуратурата през 2020 г. Три години по-късно съдбата ѝ все още виси на косъм, а Божков твърди, че властите целенасочено забавят случая и дори предлагат части от колекцията на съседни държави.

В интервю за Mediapool Божков описва как е изгradил тази уникална сбирка от над 6000 експоната, някои от които са били притежавани от световноизвестни музеи. Той отхвърля обвиненията, че е придобивал незаконно артефактите, и заявява, че точно колекционерите като него опазват културно-историческото наследство.

"Където и да отидат тези предмети, те ще изчезнат завинаги. А са купени, за да бъдат показвани на хората", споделя предприемачът разтревожен. Той разкрива още поразителни подробности за разпилени предмети от колекцията и прережда срещи на високо равнище за нейното бъдеще.

Божков отхвърля нуждата от експертиза за оценката на колекцията, която да обоснове задържането ѝ. "Това са някакви безумни глупости на прокурор Кънев", заяви той и допълни, че целта е само да се баламосва случая. Предприемачът подчерта още, че самият факт, че античните съкровища се предлагат на други държави, е "престъпление".

Божков посочи и главните виновници за ситуацията - бившия премиер Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Той определи двамата като "сиамски близнаци", които са толкова свързани, че ако бъдат разделени, ще умрат и двамата. "Те са едно. Те са като тия сиамски близнаци, които не могат да бъдат забранени. Ако решим да ги разделим, ще умрат и двамата. Операция не може да се направи.​", каза Божков.

В същото време Божков отправи и неочаквано предупреждение към България - ако колекцията му не бъде върната, страната ни ще бъде съдена в Страсбург. "Всички ще плащате за това", предупреди той. И добави, че ако спечели делото, парите ще отидат във фонд за обществени нужди, а не в хазната.

Божков не спести критики и към бившия главен прокурор Иван Гешев, който сега също влиза в политиката. Той заяви, че би могъл да бъде партньор с Гешев само ако той признае греховете си от близкото минало.

В дългото и забележително откровено интервю бившият хазартен бос допълни още, че вече няма никакви подобни бизнес интереси и че хазартът трябва да бъде забранен в България. Позицията му по темата обаче той определи като нелицемерна, тъй като вече се е оттеглил от бранша.

"Когато се играе с малко пари, когато не се промиват мозъците на хората, тогава е добре. Лотарията беше забавление", обясни Божков. Според него обаче хазартът като цяло е "социално зло" и затова трябва да бъде забранен или поне стриктно регулиран.

Критиките на Божков към управлението не спират дотам. Той определи бившия финансов министър Владислав Горанов като "емисар", който искал да купи "Националната лотария" за определени кръгове около Борисов. След отказа му да продаде фирмата последвали репресиите.

Що се отнася до обвиненията за рекет към политици, Божков остана категоричен, че сам е бил принуждаван да плаща, за да запази бизнеса си. "Те не са се опитвали да ме арестуват - просто ме изчакаха в Дубай", разкри той.

Изобщо през интервюто Божков не спестява твърдения за злоупотреби с власт и корупция от страна на хора от обкръжението на Борисов и Пеевски. Към последния той отправи и открито обвинение за "ограбване" на "Булгартабак".

Дали обаче подобни твърдения ще убедят избирателите да подкрепят новата политическа формация на Божков предстои да разберем. Самият той признава, че проектът му е "дългосрочен" и целта е да извади ГЕРБ и ДПС от политиката. Очевидно надпреварата ще продължи и на предстоящите избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Banko
    Тези двамата- ББ и ДП трябва да бъдат заличени!!!
  • 17
    1
    Русенец
    Прав е Божков.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари