Ваксинирането в Русе е спряно

4
Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция
Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция Видео: Кис 13

В Русе временно е спряно ваксинирането срещу Ковид-19.

Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Количествата от ваксината на Астра Зенека, които са налични за Русенска област, се съхраняват в хладилници.

Към момента в Русе има налични дози и от ваксината на Пфайзер, но те се пазят за втора доза на членовете на секционните комисии, обясни д-р Николова.

Тя заяви, че работещите в седемте имунизацонни кабинета в областта, както и общопрактикуващите лекари, разполагащи с ваксината са уведомени във възможно най-кратки срокове за преустановяване на дейността си. Спирането на имунизацията е временно и ще продължи докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността на ваксината.

Директорът на Регионалната здравна инспекция информира още, че от 28 декември миналата година до 10 този месец в област Русе са били получени 5790 дози от ваксината на „Астра Зенека“. До момента са приложени 4294 дози. Остатъкът от 1496 дози се съхранява в кабинетите, където са разпределени ваксините. Припомняме, че ваксината на „Астра Зенека“ може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса в обикновен хладилник, което не представлява трудност за никого от разполагащите с нея.

„Към настоящия момент няма данни за някакви по-сериозни странични реакции, проявени от пациенти, на които е поставена спомената ваксина.“, в това уверява д-р Николова. Тя отбелязва, че получените странични ефекти, за които знае по нищо не се различават от описаните в кратката характеристика на ваксината.

За момента не е ясно кога се очакват нови доставки от която и да е от ваксините. Сигурно е обаче, че се пази втората доза от ваксината на „Пфайзер“ / „Бионтех“ за всички с първи прием от нея.

В понеделник се очаква да пристигнат нови количества ваксини. Засега няма доставени дози на "Модерна".

От РЗИ казаха още, че при тях няма информация за настъпили странични ефекти при ваксинираните досега русенци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари