В училище "Васил Левски" отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун

3

Нашите шарени чорапи са в подкрепа на "слънчевите деца", заявиха ресурсни учители от школото

Вчера в СУ "Васил Левски" в Русе отбелязаха Международния ден на хората със Синдром на Даун. "Нашите шарени чорапи са в подкрепа на "слънчевите деца"", заявиха ресурсни учители от школото, които неуморно работят с ученици с различни увреждания и специални образователни потребности.

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Този ден е за подкрепа от страна на всички нас - родители, приятели, учители, специалисти по целия свят, които се стремят да променят нагласата към хората, родени с тази генетична аномалия.

Денят - 21-о число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Идеята за носене именно на два различни чорапа също не е случайна, защото въпросната хромозома има формата чорап.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун). Много често родителите на тези деца са “съветвани” от лекарите да се откажат от тях, защото няма надежда за развитието им в България. Това е една тежка присъда, от която родителите дълго време не могат да се отърсят и да продължат напред.

Нека да подкрепим тези хора, като научим повече за това състояние и болката на семействата, които се сблъскват с тази диагноза. Те са сред нас и ние можем да ги подкрепим не само с топлина и приемане, но и с вяра в техните възможности и бъдеще.

Неслучайно наричат тези деца „слънчеви“. Те са усмихнати и любвеобилни, силно се привързват към близките си и имат подчертана потребност да дават и приемат любов. Изключително важно е децата да бъдат подкрепяни от своите близки, за да могат да развият заложбите и уменията си. Те са като всички останали и имат интереси също като своите връстници. Особено много обичат да се включват в дейности с приложен характер - рисуване, моделиране, пеене, музика. С радост участват в общи игри.

Децата с Даун Синдром постигат обучителни резултати, когато се прилага индивидуален подход, базиран на силните им страни. Могат да водят независим живот и да овладеят професионални умения, свързани с техните интереси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари