В Русе започна допитване до родителите за тестване на учениците за КОВИД

2
Родителите могат да избират как да бъдат тествани децата - със секрет от нослето или чрез слюнка
Родителите могат да избират как да бъдат тествани децата - със секрет от нослето или чрез слюнка Снимка: БНТ, стоп кадър

Русенските училища започнаха допитване за тестване на децата с антигенни тестове. Родителите ще трябва да попълнят декларации, с които да изразят съгласието или несъгласието си за изследването на децата в училищна среда

Основно училище "Любен Каравелов" е едно от училищата, започнали това допитване, предаде БНТ. Директорът Веселка Николаева обясни, че в рамките на 3 дни родителите са имали възможност да изберат вида на теста и чрез гугъл формуляр да получат тяхното съгласие. Обобщената справка ще излезе в понеделник.

Част от допитването е списък с антигенни тестове, които са одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата и са качени на сайта на Министерството на образованието.

Ето какво смята специалист - дали тези предложени тестове са подходящи за деца и колко често трябва да се ползват те?

"С назофарингеалните секрети децата не биха могли сами да се справят. Детската лигавица е доста ранима, техните нослета са доста мънички и трудно се достига до назофарингса, откъдето трябва да се вземе всъщност секретът. Дори ако немедицинско лице ги взема, също не е сигурно как ще бъде взет материалът. Но другите, които са от слюнка - да, те са подходящи, мисля, че такива тестове не трябва да се правят не повече от два пъти в седмицата. Наистина трябва а се внимава много в изследването, защото трябва да се знае, че тези бързи антигенни тестове са повече за откриване на остри инфекциозни състояния - в случая за COVID-19, когато това е просто само профилактично или пък детето е имало някакви оплаквания, но вече в момента няма, твърде вероятно е да се окажат отрицателни, а детето да си е с коронавирус", обясни управителят на лаборатория Розина Мирчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари