В Русе създадоха нови сортове грозде

3
Те са устойчиви на болести и няма нужда да се пръскат с препарати
Те са устойчиви на болести и няма нужда да се пръскат с препарати Видео: БНТ

Два нови сорта винено грозде, устойчиви на болести, разработи Институтът по земеделие в Русе.

При отглеждането им няма да има нужда да се пръскат с препарати против мана. Лозарите ще могат да се снабдят с тях догодина, след като приключи изпитването и им се издадат сертификати, предаде БНТ.

Новите сортове са бели мискетови. За пръв път специалистите разработват винени лози, за да помогнат на производителите да избегнат унищожаването на реколтата от маната, разказва Галина Дякова, която от 26 години е селекционер в Института „Образцов чифлик”.

Доц. Галина Дякова: „Казват се Кристал и мискет Викинг. С прекрасни качества на вино и ще бъдат много подходящи, тъй като ще се избегнат тия пръскания и трудността при справянето с маната и за биологичното лозарство също.“

Досега в Института са разработени и вече се отглеждат от стопаните 12 сорта десертно грозде, които са частично устойчиви на болести. Добре познати сред тях са „Приста”, „Русенски мискет“, „Велика“, „Сиана“. Към тях има огромен интерес, включително и от румънци.

Доц. Галина Дякова: „Велика с успех се продава в Румъния като грозде, но все още не и като лозови насаждения, но сортовете ни са разпространени в цялата страна. Получаваме всеки ден обаждания, заявки, ние не успяваме да задоволим тези заявки, тъй като нямаме възможност – все пак сме научен институт, това не ни е основната дейност.“

Затова от Института търсят производители на посадъчен материал, за да сключат договори за разпространението на сортовете, които значително ще облекчат труда на лозарите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари