В Русе представиха изожба на бродирани кърпи

0

Официално откриване на изложбата “Рушники Подніпров’я", по инициатива на Днепропетровския Дом на изкуствата, се състоя днес в Доходното здание.

Изложбата представя един от символите на Украйна — бродираната кърпа. Майсторките на украинската бродерия демонстрират в своите работи най-характерните за Средното Поднепровие мотиви, техники, цветова гама. Повечето от тях се базират в творчеството си  на традиционното наследство от миналото.  

Експонатите се представят в България благодарение на Посолството на Украйна в Р. България и Почетното консулство на Украйна в гр. Русе. Г-жа Ирена Петрова – Директор дирекция „Култура и образование“ поздрави всички присъстващи от името на кмета на Община Русе – г-н Пламен Стоилов.

На събитието присъстваха още Микола Балтажи – Извънредния и Пълномощен Посланик на Украйна в Република България, Пламен Бобоков - Почетен консул на Украйна в гр. Русе, Димитър Георгиев -  Почетен консул на Украйна в гр. Пловдив, Димитър Караненов - Почетен консул на Украйна в гр. Бургас, Валентина Слобода – Директор на Дома на изкуството в Днепропетровск, Светлана Макаренко – майсторка на украинската бродерия, която показа техника на бродиране по време на изложбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари