В Деня на Земята - лебеди гнездят върху речен боклук в Сърбия

0
Малките лебеди ще се излюпят в свят от боклук. И ще бъдат принудени да се научат да плуват в мръсна вода. Тази част на река Дунав е една от най-замърсените в Европа
Малките лебеди ще се излюпят в свят от боклук. И ще бъдат принудени да се научат да плуват в мръсна вода. Тази част на река Дунав е една от най-замърсените в Европа Снимка: БНТ

Човечеството отбелязва за 52-и път Световния ден на земята

 През последната година Европа преживя климатичен хаос, а човешката дейност продължава да оставя траен вреден отпечатък върху сушата и водите, гласи изводът от обширен доклад на европейски учени, публикуван днес, информира БНТ. 

В съседна Сърбия снимка на лебед, който е свил гнездо от боклуци в един от каналите на река Дунав край Белград, предизвика бурна полемика и напомни за абсурдната среда, към която животните са принудени да се приспособяват.

Двойка лебеди са избрали да създадат и отгледат малките си в Дунавац - един от каналите на река Дунав край Белград. Но вместо от трева, слама и клечки, гнездото им е направено от плаващи боклуци, каквито преобладават в канала.

"Цялото ни общество носи вина за тези купчини от пластмаса и боклуци, които животните са принудени да използват. Те просто употребяват този материал, тъй като смятат, че той е най-доброто, с което разполагат", заяви Гордана Симич, професор в белградския Биологически факултет.

Пролетното мътене на яйцата при лебедите продължава около месец. Но в случая малките ще се излюпят в свят от боклук. И ще бъдат принудени да се научат да плуват в мръсна вода. Тази част на река Дунав е една от най-замърсените в Европа поради плитчините, натрупването на органичен отпадък и слабото водно течение. Все още няма резултат от проектите за трайно решаване на проблема.

"Управлението на водите не е добре организирано в Сърбия. То е поверено на твърде много институции и по тази причина накрая се оказва, че опазването на водите е "ничие дете", добави Симич.

Проблемите с контрола на водите се трупат от години. През 2018 беше проведено мащабно почистване на крайбрежните райони, но няколко години по-късно замърсяването отново е факт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари