Украйна започна изграждането на два американски ядрени реактора

0

Първият кубичен метър бетон беше излят на площадка в централата "Хмелницки"

Украйна започна изграждането на 2 американски ядрени реактора в западната част на страната. Първият кубичен метър бетон беше излят на площадка в централата "Хмелницки" в присъствието на американската посланичка Бриджит Бринк.

Проектът е насочен към подобряване на енергийната сигурност на Украйна и намаляване на зависимостта от руските ядрени технологии. Церемонията се е състояла в четвъртък, но новината се съобщава едва днес от съображения за сигурност, информира БНТ.

Часове по-рано в четвъртък руски удари разрушиха електроцентрала край Киев. В централата "Хмелницки" има два действащи реактора и два в процес на изграждане по съветска технология. Бъдещите пети и шести енергоблок са от типа "АП 1000" на Уестингхаус с мощност над 1100 Мегавата. С тях "Хмелницки" ще стане най-голямата ядрена централа в Европа, като отнеме първото място от АЕЦ Запорожие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    айде пак
    вместо статията коментари за пишещите! Ще ме светне ли някой, колко АР1000 работят и за колко време са построени?!? За китайските АР1000 не ми говорете, защото най-малко променяния там има над 800 китайски подобрения.В щатите трябваше да пуснат 2 в АЕЦ Вогъл още 2016-17 година, пуснаха единия миналата, втория уж щеше да е до края на 23-та, ама още го пускат,
  • -2
    6
    До 1
    И аз си мислех,че ние,русенците не сме особено умни,нооо,след като прочетох коментара ти,моментално променям мнението си....
  • -3
    5
    До 4
    Как да мисли,като не може,русофила е толкова прехласнат в обичта си към Москва,че всичко останало губи смисъл.
  • -3
    4
    До 3
    Ти,като по смислен психопат, прочети за руските ''почивки ''в Северна корея ,и то в руската преса ! Чети и и мисли ,какво ще се случи с живота на децата ти като дойдат''освободителите'' Ами и ти ще почиваш при Ким !
  • 7
    3
    Анализатор
    Първия коментар е смислен, аналитичен и логипен. Вторият комемтирал идиот говори за екскурзии в Корея, простотии и лични нападки. Това е представителна извадка на двете враждуващи съсловия. Едните са американофили - бананопоклонници, дрифтаджии, наглеци, наркомани, любители на фслша, силикона, повърхностните отношения. Другите, русофилите са човечни, миролюбиви, обичащи земята, животните, семействата си, родителите си, България. Това виждам аз вече 30 години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари