Ученици от Ценово почетоха паметта на Христо Ботев

0

Децата честват и патронен празник на училището си

Ученици от Ценово, които са с присъствена форма на обучение, отдадоха почит пред безсмъртното дело на Ботев. Проявите започнаха още преди началото на учебните занятия. Пред входа на училището, което носи името на големия български поет и революционер, бе оформен кът на Ботев. Учениците поднесоха венец пред портрета на патрона и с минута мълчание отдадоха почит пред паметта на един от великите българи. Учениците предния ден събраха зелените клонки и сплетоха гирляндите.

„Патронният празник е една от проявите, с която отбелязваме 170-та годишнина от основаваното на училището. Заради въведената епидемична обстановка не успяваме да проведем предвидените събития и чествания. Независимо от това учителският колектив и учениците не спират да носят празничния дух и да организират събития, повечето от които се провеждат онлайн“, уточни директорката на ОУ „Христо Ботев“ Камелия Леонова.

Тържествените прояви продължиха в обедните часове. Празнично украсената аула на училището посрещна учениците от първи до четвърти клас. Патронният празник протече при строго спазване на задължителните противоепидемични мерки. С приветствени думи към присъстващите се обърна директорката на училището, която подчерта, че учениците са горди потомци на Ботев и носители на българския дух. Момичетата и момчетата научиха любопитни подробности за живота е дейността на поета и революционера, включиха се в занимателни игри и решаваха исторически кръстословици. С голямо внимание всички изслушаха обръщението на Ботев към капитана и пътниците на кораба „Радецки“ минути преди четата да слезе на българския бряг. Рециталът под мотото „Потомци Ботеви сме ние“ заслужено събра много овации и аплодисменти. В края на празника учениците научиха и една любопитна история, свързана с патрона на училището. Малко са българите, които знаят, че с лика на Ботев са печатани банкноти през 1924 година., а купюрите са били с номинал от 5000 лева. Парите са били в обращение в продължение на две години и сред населението са придобили популярност като „ботевки“. Една от малко запазените банкноти е включена в експозицията на врачанския исторически музей.

Камелия Леонова сподели, че вече е започнала процедурата по подготовка на документи за изграждане на бюст паметника на Христо Ботев в двора на учебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари