Ученици и студенти посетиха Административния съд в Русе

1
Информационната кампания Деня на Българската конституция
Информационната кампания Деня на Българската конституция Снимка: Административен съд - Русе

Информационната кампания Деня на Българската конституция

Конституцията и юридическото начало на българската демократична държавност, разделението на властите и гражданското общество. Това бяха част от темите, с които председателят и зам.-председателят на Административен съд – Русе, съдия Диан Василев и съдия Ивайло Йосифов, поставиха началото на организираната на 16 април, информационна кампания „Ден на отворените врати“, посветена на 145-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Инициативата, която се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите, отново привлече интереса на ученици, студенти и университетски преподаватели, съобщават от Административният съд в Русе.

В рамките на предвидената програма гостите имаха възможност да се запознаят с начина на разпределяне на постъпилите в съда първоинстанционни и касационни дела.

Кампанията продължи с посещения в съдебните зали и с кратък информационен тур из сградата на съда, срещи и разговори с магистратите за това каква наука е правото, защо е нужна конституцията, каква е разликата между административните и общите съдилища, какъв е пътят на делото от подаването на жалбата до крайния съдебен акт, имат ли особеност административните съдебни производства, кои са участниците в съдебния процес и какви са техните функции. Казусът, който представиха бъдещите юристи, бе по Изборния кодекс.

Гости на събитието бяха ученици, студенти, преподаватели, представители на Окръжна прокуратура – Русе и съдии.

За поредна година в Деня на отворените врати бе организирана образователна работилница „В света на правото“ с ученици на Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Шест екипа любители на правото изследваха, анализираха и представяха своите решения във виртуална викторина, ролеви игри и рефлексия под ръководството на съдия Ивайло Йосифов и преподавателите Силвия Драганова и Ирена Кацарова.

В края на срещата във връзка с годишнината и по повод празника всеки участник в образователната работилница получи и тематичен подарък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари