Учени съветват младите непушачи да не посягат към електронните цигари

0
Много малко е вероятно вейпингът да е безрисков, заяви водещият автор на изследването
Много малко е вероятно вейпингът да е безрисков, заяви водещият автор на изследването

Много малко е вероятно вейпингът да е безрисков, заяви водещият автор на изследването

Учени разгледаха данните за електронните цигари и обърнаха внимание, че макар и те да са по-безопасни от традиционните, дългосрочният им ефект още е неизвестен, съобщи Би Би Си, предава БТА.

При вейпинга излагането на токсини е много по-малко, отколкото при тютюнопушенето, добавят експертите от Института по психиатрия, психология и неврология, които са направили проучването по държавна поръчка.

От няколко години електронните цигари набират популярност, особено сред младите. Изследването на Action on Smoking and Health установи, че вейпингът се е увеличил двойно във възрастовата група от 11 до 18 години - от 4 процента през 2020 г. до 8,6 процента през 2022 г. Тютюнопушенето при тях е намаляло от 6,7 процента до 6 процента за същия период.

Цигарите са опасни, защото тютюневият дим съдържа токсични вещества, които способстват за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания.

Електронните цигари, включително тези за еднократна употреба и комплектите за многократна употреба, пак съдържат никотин, който е отбелязан на опаковките поради пристрастяващия му характер.

Няма значими доказателства, че вейпингът причинява здравословни проблеми в краткосрочен и средносрочен план, но дългосрочните ефекти са неизвестни.

Водещият автор на изследването професор Ан Макнийл, която специализира в областта на пристрастяването към тютюна, заяви, че е "много малко вероятно вейпингът да е безрисков", тъй като непрекъснатото вдишване на течността за изпаряване в белите дробове е логично да има някакъв ефект.

"Силно препоръчваме на всички, които никога не са пушили, да не опитват електронни или традиционни цигари", каза тя.

Учените изтъкват, че е необходимо да бъде направено повече, за да бъдат спрени децата да опитат електронните цигари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Хм?!
    Ама ги набодохте младите с *ваксини*, щото са *безрискови*, а?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари