Учени: Младите не трябва да пият, а по-възрастните може

0
Умерената консумация на алкохол може да намали риска от диабет и инсулт при хора на 40-годишна възраст
Умерената консумация на алкохол може да намали риска от диабет и инсулт при хора на 40-годишна възраст

Умерената консумация на алкохол може да намали риска от диабет и инсулт при хора на 40-годишна възраст

Умерената консумация на алкохол от хора над 40-годишна възраст, които не са имали предишни здравословни проблеми, може и да е от евентуална полза за здравето – като е възможно да редуцира риска от сърдечно-съдови неразположения, диабет и инсулт. Това сочи детайлно проучване, публикувано в научното списание през юли 2022 г., пише Actualno.com.

Ето какво казва д-р Емануела Гакиду.

Какво означава „умерена консумация“?

Според проучването, стандартната доза се определя за 10 г чист алкохол, съдържаща се, примерно, в:

- неголяма чаша червено вино (100 мл) с 13% алкохолно съдържание;

- бутилка или кен бира (375 мл) с алкохолно съдържание 3.5%;

- доза уиски или друг концентрат (30 ml) при 40% алкохолно съдържание.

Все пак, списанието показва, че има повишен риск за здравето на младите хора, които употребяват алкохол, в сравнение с по-възрастните. Анализът, който отчита алкохолния риск по възраст, географски регион, година и пол, предполага, че мащабните препоръки относно консумацията на алкохол трябва да се базират на местоположението и възрастта. Пиенето в юношеска възраст може да увеличи риска от алкохолизъм, установи проучването. Използвайки оценки за употребата на алкохол в 204 страни, учените изчисляват, че през 2020 г. 1.34 милиарда души са консумирали такива количества алкохол, които са вредни.

Във всички региони на света най-големият сегмент от населението, който пие количества, надхвърлящи безопасната граница, са мъжете във възрастовия сегмент между 15 и 39 години. За тази възрастова група консумацията на алкохол дава нулеви ползи за здравето и може да представлява сериозен риск. Според проучването, 60% от инцидентите след употреба на алкохол стават сред хората именно в тази възрастова група – тук влизат убийства, самоубийства и автомобилни катастрофи.

„Посланието ни е ясно: младите хора не бива да пият, а по-възрастните може да пият малки количества“, казват учените.

Проучването оценява и друго критично количество – колко алкохол е възможно да изпие човек, преди това да стане прекален риск за здравето му, в сравнение с такъв, който не пие алкохол. Максималното количество алкохол за хора между 15 и 39 години, преди да навлязат в опасната за здравето рискова зона, е 0.136 стандартна доза на ден (това е малко над една десета от стандартната доза, която е, нали помним: 10 грама чист алкохол!). За жени в същия възрастов диапазон това количество е малко повече - 0.273 доза (около една четвърт от стандартната доза на ден).

Анализът предполага също, че за възрастни на 40 и повече години без предишни здравословни проблеми, изпиването на малки количества алкохол може да носи евентуално определени ползи от рода на редуциран риск от исхемия на сърцето, диабет и инсулт.

Като цяло, препоръчителният прием на алкохол за възрастни остава нисък - между 0 и 1.87 стандартни дози на ден, независимо от местоположението, възрастта или пола. Но дори ако се възприеме консервативен подход и се използва най-ниското ниво на безопасно пиене, за да се определят препоръки, то препоръчителното ниво на консумация на алкохол е твърде високо за по-младото население и трябва да бъде понижено още. Прекомерната употреба на алкохол е била особено концентрирана при млади мъже в Австралия, Западна и Централна Европа.

Макар рисковете от консумацията на алкохол, да са сходни при мъжете и жените, все пак именно младите мъже се открояват като група с количествено най-висока консумация на алкохол. Причината е, че по-голям дял сред мъжете употребяват алкохол в прекомерни дози в сравнение с жените.

Внимание! Статията е само информативна и не е медицинска препоръка, нито инструкция. Винаги търсете медик-специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари