Цветарите се борят за оцеляването си!

0
Търговците предпочитат вносни рози
Търговците предпочитат вносни рози

Търговците предпочитат вносни рози

Търговците предпочитат вносните пред българските цветя и декоративни рози, а производителите не разчитат на държавно и европейско подпомагане. За това представители на бранша подчертават, че тези негативни тенденции принуждават цветарите да се борят за оцеляването си.

Диана Димова от павликенското село Батак е потомствен розопроизводител, семейството ѝ отглежда рози от 1953 г. Откакто се помни, е сред ароматните цветя, повече от 60 години.

"От малка още, от 5-годишна съм в розите. На 7 години бях, когато започнах да облагородявам - баща ми подари една ножка. Стигали са околията в Павликени до 8 млн., а сега има три-четири фирми, които произвеждат по-малко", каза Димова, предаде Bulgaria ON AIR.

Оранжериите на семейство Димови са истинска райска градина през май. Сортовете декоративни рози са над 300, отглеждат и рязан цвят за букети, но търговците не купуват български цветя, казва Диана.

"Предпочитат вносната роза, която да я продадат на скъпа цена, и клиентите след два дни я изхвърлят. Нашата, която издържа, не я искат, защото е с по-малък цвят", добави тя.

Много от търговците споделят, че продават вносна стока най-вече заради по-ниските изкупни цени, тъй като в други държави производството на цветя се субсидира, а у нас не. Според българските производители на цветя, търговците изкупуват и качествена българска продукция, която пък представят за гръцка или холандска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари