Циркове без диви животни искат природозащитници

0
Деветнадесет държави-членки на ЕС са приели национални забрани за използване на диви животни в цирковете
Деветнадесет държави-членки на ЕС са приели национални забрани за използване на диви животни в цирковете Снимка: Eurogroup for Animals

Деветнадесет държави-членки на ЕС са приели национални забрани за използване на диви животни в цирковете

Членовете на кампанията „Край на страданието в цирка“ се събраха в сряда (13 октомври) пред сградата на Европейската комисия, за да отпразнуват събирането на един милион подписи в петицията за забрана за използването на диви животни в цирковете, информира EURACTIV

Церемонията беше водена от асоциацията за защита на животните Еврогрупа за животни и коалиция за защита на дивата природа InfoCircos, която започна петицията през 2018 г. Двете групи предадоха петицията на евродепутатите Елеонора Еви (Зелените/EFA) и Аня Хазекамп, които ще внесат подписите в Комисията.

Милион граждани са се подписали. Сега трябва да превърнем тази обществена мобилизация в политически ангажимент. Само забрана в целия ЕС може да гарантира края на това остаряло забавление и да осигури съгласувано и ефективно решение на физическото и емоционалното страдание на диви животни в цирковете“, каза Райнеке Хамелиерс, главен изпълнителен директор на Еврогрупата за животни.

В проучване от февруари в седем държави-членки Еврогрупата за животни установи, че 68% от анкетираните смятат, че използването на диви животни в цирковете е жестоко и че те не трябва да се използват за обществени забавления.

„Четири лапи“, една от 81-те групи за защита на животните в Еврогрупата за животни, присъства на церемонията в сряда.

Не е време да се сложи край на тази жестока практика и да се приеме координирана и пълна забрана за използване на диви животни в цирковете в целия ЕС“, каза Пиер Султана, директор на Службата за европейска политика в групата.

Рискове и решения

Деветнадесет държави-членки на ЕС са приели национални забрани за използване на диви животни в цирковете, три от които забраняват използването на всички видове животни.

Великобритания и пет държави-членки от блока въведоха общи ограничения за защита на животните в цирковете.

Много държави от ЕС все още позволяват циркови животни да се транспортират през техните граници, за да стигнат до страни без ограничения. Това представлява сериозен риск за обществената безопасност и рискове за здравето на животните, казват експерти.

Дивите животни в цирковете страдат от физически и социални лишения и обучението им често се основава на наказания. Животните, които са принудени да живеят в неестествени условия, могат да реагират по начини, които представляват риск за техните опитомители “, каза евродепутатът Еви.

Ръководителите на организацията подчертаха значението на забраната в целия ЕС, тъй като националните забрани не възпрепятстват трансграничното транспортиране на диви животни.

Еврогрупата за животни има информация за 14 държави от ЕС с общо 254 цирка, в които се използват диви животни. Германия оглавява списъка със 75 цирка и приблизително 200 диви животни.

Докладът включва и информация за спасителните центрове в Европа и Южна Африка, които са „особено подходящи за спасяване на циркови животни“.

Време е да покажем на бъдещите поколения, че животните заслужават нашето уважение и защита и не трябва да страдат в цирковете.“, подчерта Аня Хазекамп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари