Трябва ли улица “Ниш“ да се преименува на "Героите на Украйна"?

5
Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където има руско консулство
Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където има руско консулство Снимка: Google Street View

Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ

Подписка за промяна на имената на улиците, на които се намират посолствата и консулствата на Русия вече има и в България. Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ. Подобни петиции има вече в 34 държави, а в пет промяната в името на улиците е факт.

Предложението е част от бул. "Драган Цанков", на който се намира руското посолство в София да се преименува на бул. "Украйна", а другата улица, на която е посолството - "Никола Мирчев" да се казва "Героите на Украйна".

Драган Цанков е основна фигура в българския политически живот след Освобождението. Бил е два пъти министър-председател на България. Никола Мирчев е сред най-добрите български художници – живописец, илюстратор и карикатурист.

Кампанията Ukraine Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици, като символичен акт на подкрепа към украинския народ.

"Както знаете, Русия започна тази война под претекст, че Украйна не е истинска държава и украинците не са истинска нация. И всъщност това, което те се опитват да направят е да заличат Украйна от картата. А целта на кампанията ''Улиците на Украйна'' е да направи точно обратното – да постави Украйна на картата и в градовете по целия свят", обясни директорът на Би агенция - трансфер Кристина Николаева, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Журналистът Найо Тицин вече е внесъл в Столичния общински съвет предложение бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна". Общинският съветник Карлос Контрера обаче е скептичен към подобна промяна.

"Подобни кампании ми се виждат лицемерни, защото война не се спира с преименуване на улици. Да, вероятно, някой си мисли, че това е страхотен жест", коментира той.

Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където също има руско консулство

Oт yĸpaинcĸoтo пocoлcтвo пpeдлaгaт yлица “Hиш“, ĸъдeтo e cгpaдaтa нa Гeнepaлнoтo ĸoнcyлcтвo нa Pycия в Pyce, дa бъдe нapeчeнa yл. “Гepoитe нa Уĸpaйнa”.

„Toвa би бил eдин cимвoличeн aĸт в пoдĸpeпa зa yĸpaинcĸия нapoд, ĸoйтo зaщитaвa cвoятa нeзaвиcимocт във вoйнaтa, зaпoчнaтa oт Pycия. Kaмпaниятa нa Ukrаіne Ѕtrееt пpизoвaвa цeлия cвят дa нaпpaви Уĸpaйнa чacт oт cвoитe cтoлици и тe виждaт тaзи инициaтивa ĸaтo мнoгo мoщeн нaчин дa ce oтгoвopи нa oпититe нa Pycия eфeĸтивнo дa зaчepĸнaт Уĸpaйнa и yĸpaинcĸaтa ĸyлтypa“, ce ĸaзвa в oбpъщeниeтo нa пocoлcтвoтo нa Уĸpaйнa.

"Аз апелирам вместо да се дават неуместни предложения, по-скоро да обърнат внимание на проблемите на украинските граждани в България", заяви председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В няколко държави като Албания, Литва, Латвия и Норвегия вече са преименували улиците пред руските посолства и те носят имена като "Свободна Украйна" и "Независима Украйна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    45
    Пепа
    Замислихте ли се, че Шиш е име на град в Сърбия. Нима искате да стане конфликт с още една държава заради тази промяна на името на улицата?
  • 7
    44
    Светла
    Позор за всички русенци ще бъде, ако допуснем преименуването на ул. НИШ! Ами то утре някой може да поиска да се хвърлим в Дунава, за да бъдем солидарни със загиналите украински граждани - пак ли ще се съгласите? Всяка помощ има своите граници, но безумни предложения и действия като това ги преминават и не водят до нищо добро! На всички русенци желая здраве и разум!
  • 9
    43
    Spermaman
    Тия усраинци яко настъпват мотиката и навсякъде ще ги намразят.
  • 11
    42
    10 стинки
    40 - 50 лева за смяна на само лична карта и адресна регистрация, да не говорим за други документи на живущите и регистрираните на тая улица.
  • 5
    41
    русенец с мн бизнеси и имоти с...
    в колонията може да се прави каквото мащехата реши
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари