Тръгна делото по жалба на областния управител на Добрич за увеличената заплата на кмета

0
Губернаторът оспорва решението на Общинския съвет
Губернаторът оспорва решението на Общинския съвет Снимка: Павлина Живкова / БТА

Губернаторът оспорва решението на Общинския съвет

Административният съд в Добрич даде ход на дело по жалба на областния управител, с която той оспорва решението на Общински съвет – Добрич за увеличението на заплатата на кмета на града.

Съгласно правомощията си за осъществяване на контрол по законосъобразността на актовете на местното самоуправление областният управител счита решението за незаконосъобразно в нарушение на изисквания на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и на Постановление на Министерския съвет от 14 април 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности. В мотивите на жалбата си областният управител посочва, че съгласно изискванията в ЗМСМА вносител на предложение за промяна на трудовите възнаграждения е кметът. В посоченото Решение вносител е заместник-кмет. В жалбата областният управител посочва и отсъствието на мотиви за увеличение съгласно изискванията в Постановление на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации и дейности, пише БТА.

В хода на делото адвокатът на Общински съвет – Добрич Павел Атанасов поясни, че докладната е внесена от заместник-кмета Станка Николова, тъй като към този момент, тя е изпълнявала длъжността кмет със заповед на кмета. Главният юрист на областна администрация Росица Борисова каза пред съда, че искат да бъде представено доказателство за отсъствието на кмета. То може да бъде заповед за командировка, заповед за отпуск или болничен лист. Съдът прие това искане. Срокът за предоставяне на документите е 14 дни.

Съдът насрочи следващото заседание за 10 юни, а от Община Добрич ще бъде изискан и заверен препис на заповед, подписана от Станка Николова, като изпълняваща длъжността кмет през този период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари