Това ли е екологичната политика на Община Русе - 100% застрояване на имотите и изсичане на дърветата около тях?

8
При подготовката на строителната площадка са изсечени 6 дървета на възраст между 30 и 50 години
При подготовката на строителната площадка са изсечени 6 дървета на възраст между 30 и 50 години

При подготовката на строителната площадка са изсечени 6 дървета на възраст между 30 и 50 години

На 24 януари 2022 г. на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема: "Строежа на „Многофамилна жилищна сграда с обществено-обслужващ първи етаж и допълващо застрояване  –  обект за търговска дейност (магазин)"

Той каза следното:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,       

Това ли е екологичната политика на Община Русе  -  100% застрояване на имотите и изсичане на дърветата около тях, включително и тези, които са част от уличното озеленяване?

Това са въпросите и на много разтревожени русенци за екологичното настояще и бъдеще на гр. Русе!

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя питане относно строежа на „Многофамилна жилищна сграда с обществено-обслужващ първи етаж и допълващо застрояване – обект за търговска дейност (магазин)“.

Възложител на сградата е фирма „ЕТЕРА М“ ЕООД. Строежът е разположен в УПИ І – 5159, кв. 149, с административен адрес гр. Русе, ул. „Свети Георги“ № 8 - на ъгъла с ул. „Видин“.

При подготовката на строителната площадка са изсечени 6 дървета на възраст между 30 и 50 години, намиращи се в парцела и 2 липи на възраст над 60 години – третата и четвъртата под ред, след кръстовището, намиращи се по прилежащия тротоар на строежа по ул. „Видин“. От извършените изкопни работи се вижда, че парцелът ще бъде застроен на 100 %.

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следните въпроси:

  1. Кой и защо даде разрешение за изсичане на двете многогодишни липи по прилежащия тротоар на улица „Видин“, които са част от уличното озеленяване и са част от зелената система на гр. Русе, съгласно чл. 13 от ЗУТ и свързаната с него Наредба № 7?

  2. Кой разреши изсичането на 6 - те многогодишни дървета на възраст между 30 и 50 години, макар и намиращи се в парцела, които са в регулационните граници на гр. Русе и би трябвало да бъдат картотекирани?

  3. Спазена ли е Наредба 30 за изграждането и опазването на зелената система на Община Русе?

  4. Кой разреши 100 % застрояване на имота и къде в този имот е предвидено място за озеленяване, включително и за засаждане на дървета?

  5. Каква ще бъде височината на сградата и броя на жилищните и търговски единици в нея?

  6. Спазени ли са необходимите отстояния от съседните сгради, а линията на застрояване на тази сграда по ул. „Видин“ съобразена ли е и защо не съвпада с линията на застрояване на двата съседни блока намиращи се по същата улица?

  7. Предвидено ли е изграждането на паркоместа, колко на брой и къде в имота ще бъдат разположени?

  8. Това ли е екологичната политика на Община Русе- 100 % застрояване на имотите и изсичане на дърветата около тях, включително и тези, които са част от уличното озеленяване?

Господин Кмете,

Това са въпросите и на много разтревожени русенци за екологичното настояще и бъдеще на град Русе!

Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Пенчо
    Тъй, и кво каза кмета?
  • 6
    2
    Сашо
    Подкупни общинари и алчни строителни фирми са едно цяло ! Русе се превърна в блато ! Напълно се заличи като град, благодарение на мафията.
  • 11
    1
    Пламен Злаатев
    Това не е единствен случай, а практика при проектирането и застрояването на терени по малките улички на града. Ако не се изсичат целите дървета, то се орязват короните им така, че не приличат на дървета. След умирането им повече на това тясно място няма да има нови.Улиците става все по-тесни, обезлесени и грозни, липсва жизнено пространство. Примерите са много из целия град. Толкова ли е трудно да се приеме наредба за минимално отстояние на сградите от края на уличното платно, така че да да има достатъчно широк тротоар и пространство за нормално развитие на короните на дърветата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари