ТД Митница Русе задържа над 1700 литра алкохол без акцизни документи

0
Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР
Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР Снимка: Агенция Митници

Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР

Над 1700 литра алкохол без редовни документи за платен или начислен акциз задържаха митнически служители от ТД Митница Русе от началото на месец април.

На 14.04.2024 г. митническите инспектори спират за проверка в района на Дунав мост при Видин товарен автомобил, пътуващ за Литва. Освен редовно превозваната стока митническите служители открили и 204 бутилки от 1 литър с водка и уиски с български акцизен бандерол. Водачът на камиона обяснил, че алкохолът е негов и го превозвал за честване на юбилей.

Два дни по-рано, на 12.04.2024 г., отново на Дунав мост при Видин, при проверка на друг товарен автомобил, пътуващ за Полша, митническите инспектори намерили 96 бутилки от по един литър уиски, облепени с валиден бандерол. Водачът дал сходно обяснение - че алкохолът е за лично ползване.

828 литра бутилиран алкохол от различни видове, облепен с бандероли с изтекъл срок или неистински бандероли, е установен при над десет проверки на митнически служители от ТД Митница Русе и митнически мобилни групи. При други три проверки в складови помещения и частни имоти са намерени 569 литра наливен алкохол (ракия) без документи за платен акциз. Част от проверките са извършени съвместно с органите на МВР, а алкохолът е открит в търговски обекти и складове в областите Видин, Плевен, Свищов, Русе, Враца и др.

Агенция „Митници“ напомня, че при преминаване на вътрешни граници от България към друга държава членка може да се пренася високоградусов алкохол с валиден бандерол в рамките на до 10 литра на пътник. По-големи количества се разглеждат като такива с търговска цел и могат да се превозват само от еднолични търговци или юридически лица, придружавани с електронен административен документ или опростен административен документ, регистрирани по реда на акцизното законодателство. С документ за начислен акциз съгласно Закона за акцизите и данъчните складове следва да разполагат и лицата, които съхраняват домашна ракия. Съгласно закона този вид алкохол не може да се търгува. Законът за акцизите и данъчните складове забранява и продажбата на алкохол с бандерол с изтекъл срок на валидност, като такива нереализирани бутилки не бива да се съхраняват в търговския обект или прилежащите му складови помещения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Тъз дуржава...
    Проста.Един глупак генерал от се ди се или де си бе,подслушвал посолствата и след като разберял от какво имат нужда ,информация или друго,тичал през глава да им предостави всичко на тепсия.Демек събул гащите и се намазал преди даже да го забележат,камо ли повикат.Тая работа ми прилича на нещо подобно.Има една приказка: Като не можеш да направиш добро,поне не прави зло.Нашите митничари и данъчни от тоя кръг ли са,намазания и огъзения?
  • 5
    2
    ОТ КОГА ?
    ОТ КОГА Е ЗАБРАНЕНО ДА ЗАЛУПИШ ОТ ТУРГОВСКИ ОБЕКТ,МАГАЗИН,СКЛАД АЛКОХОЛ КОЛКОТО СИ ИСКАШ И ДА ГО ЗАКАРАШ КЪДЕТО СИ ИСКАШ,СЛЕД КАТО НЕ Е КРАДЕН И Е ВИДНО ЧЕ СА ПЛАТЕНИ ВСИЧКИ ДАНЪЧНИ НАЛОЗИ ,А ЗАЩО НЕ И НА ЛИЦЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА? ПРИ ИЗНОС ГРИЖАТА СИ Е МОЯ И ПРОБЛЕМА Е МЕЖДУ МЕН И СЪСЕДНАТА ДЪРЖАВА АКО НЕ ОБЯВЯ ВНОСА НА АЛКОХОЛА ОТ БЪЛГАРИЯ? КЪДЕ Е НАРУШЕНИЕТО? МОГА ДА ЗАКУПЯ 1000 БУТИЛКИ.ВЛИЗАМ В РУМЪНИЯ И ГИ ЗАЯВЯВАМ ИЛИ НЕ ГИ ЗАЯВЯВАМ,ПОСЛЕДСТВИЯТА СА ЗА МЕН.ЛЪДЕ Е ПРОБЛЕМА МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И ИЗНОСИТЕЛЯТ? ДАЖЕ НЕ ТЪРСЯ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДДС И АКЦИЗИ,РАЗНИ? ПРАВИЛНО ЛИ ПИТАМ?
  • 7
    1
    Ъъъъ?
    Може ли разяснение какво е "бандероли с изтекъл срок" ? За първи в път в живота си чувам, че уискитата или ракиите имат срок на годност. Като се замисля, тракам по клавиатурата от отвъдното предвид 55 годишната крушова ракия която пих преди няколко дни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари