Търсят се между 17 000 и 29 000 медицински сестри

4
Има сериозен недостиг на медицински специалисти в болниците в цялата страна
Има сериозен недостиг на медицински специалисти в болниците в цялата страна Видео: NOVA

Има сериозен недостиг на медицински специалисти в болниците в цялата страна

България е страната с най-много болнични легла на глава от населението в целия Европейски съюз и най-висока смъртност. Има сериозен недостиг на медицински специалисти в болниците в цялата страна. „Липсват между 17 000 и 29 000 медицински сестри”, посочи журналистът и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница Надежда Цекулова по NOVA.

„Доста е критично положението. Освен, че са малко, те са и с доста напреднала средна възраст. Това означава, че в следващите години, ако не се вземат изключително сериозни мерки, броя на работещите ще върви само надолу”, допълни тя.

На фона на тази ситуация все още няма детска болница. Днес се проведе поредната среща между здравните власти и експерти по темата. Според Цекулова най-важното от разговора днес е, че здравният министър Галя Кондева е поела ангажимент да сформира звено от различни представители на Министерството на здравеопазването, които ще отговарят за съответните аспекти по работата за Национална детска болница.

По думите ѝ до този момент не е имало определени хора, които са били ангажирани с проекта. „Министерството от много време декларира, че проекта за болницата е с много висок ранг, но откакто е сформиран обществения съвет не можахме да стигнем до конкретните хора, с които трябва да коментираме въпросите, които възникват”, посочи Цекулова.

Първото нещо, което се разбрахме със здравния министър е, че Министерството ще положи усилия да започне да изпълнява решението на Народното събрание за ускорено изграждане на Национална датска болница”, посочи журналистът. Тя уточни, че това включва и разработването на стратегически политики, свързани с кадровата обезпеченост и интегрирането на клиники в структурата на болничното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    8
    До 5
    Ванка,защо не оставиш мед.сестрите на мира и да препрочетеш граматика...
  • 4
    7
    Anton
    Ще бягат сестрите,това е гангстерска държава,лошо отношение,лошо заплащане,мьрзеливи докторчета,много болници без качествено обслужване,пьлен хаос,създаден от мафиотите Герб... некомпетентни и прости хора
  • 6
    6
    русенец
    Недостиг на лекари и сестри има защото има излишък от болници. Както вече стана ясно, в България сме на първо място в ЕС по болнични легла на човек от населението , а същевременно и по смъртност. Хайде урегулирайте този бизнес и недостигът ще изчезне. Държавата е за това, да регулира, а не само да събира такси за разрешителни. Същото е и с всеки друг бизнес. Който не е поискал, той не е направил фирма. Държавата продава разрешения, държавните чиновници си пълнят сметките, а кой ще работи после - боща работа. Ей го къде е Пакистан, ще внесем хора!
  • -2
    5
    Иван
    мед.сестрите са почти излишни .цялата работа я вършат санитарките мед. сестрите ходят нощна смяна само да спят.от 15 дежурства в месеца реално 7 спят.не трябва да са на пове4е от минималната заплата или на по4асов договор за доста под минималната и какъв недостиг да има за тях като населението е наполовина.да изкарат санитарките един курс да бият инжекции и да няма мед сестри в болниците .как замениха лекарите с парамедици.сега е ред на мед сестрите.ще се спестят милиарди от заплатите им.
  • 7
    4
    Ами
    Ще ги търсите медицинските сестри!!! Неоценен труд,ниско заплащане,неуважение!!! Тази статия сме я чели,чели!!! "Кучето си лае,а керванът си върви"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари