Търсачи на трюфели в Русе настояват за планиран добив

0
Русенци настояват да бъде изготвен „плаващ календар“ за изкупуване на трюфели
Русенци настояват да бъде изготвен „плаващ календар“ за изкупуване на трюфели

Русенци настояват да бъде изготвен „плаващ календар“ за изкупуване на трюфели

Група търсачи на трюфели се събраха тази сутрин пред сградата на Държавното ловно стопанство „Дунав“ в Русе да изразят своето недоволство.

Те настояват да бъде изготвен „плаващ календар“ за изкупуване на трюфели, съобразен с атмосферните условия. „Това е един от основните ни проблеми, който ако не се реши, браншът ни ще се затрие рано или късно“, каза Валентин Димитров, предаде Русе Медиа.

„Сега действащият закон масово хората смятат, че не е удачен за работа и искат или да се отмени, или искат изменение и допълнение към него, което да ни уреди работата. Значи, в момента плащаме таксите предходния месец за следващия, а ние не знаем реално изобщо, дали ще има какво да берем и изобщо дали ще платим за нещо, което можем да го извършваме, това е“, коментира още той.

Според него най-важното е таксата, която плащат за месец, да важи за цялата територия на България, а не както досега за всяка община. Има събирачи, които ходят във всички градове в България и трябва да се плаща на всяко едно горско стопанство.

„Тези, които сме се събрали тук, не членуваме в асоциации. Нашите искания са да има планиран добив на недървесни продукти във всяко едно горско стопанство. В русенското горско стопанство такъв няма и не можем да събираме недървесни продукти, въпреки че сме си платили“, каза Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години.

„Целта е да си плащаме за месеца, в който ще работим. Например през миналата година сме работили само четири месеца. Няма дъждове, сушата е голяма и ние не знаем дали ще имаме изобщо сезон“, обясни Терзиева.

Тя каза още, че нямат нищо против протеста на колегите им днес в София, но искат да изразят и други мнения.

„Ние искаме да се върне миналогодишният модел до създаването на Закон за трюфелите – тоест когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 процента данък от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към държавата“, каза Терзиева.

Част от представителите на протестиращите влязоха и на среща с ръководството на Държавно ловно стопанство „Дунав“, за да изложат исканията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    asdggdsagsd
    там се ходи за помощи и толкова
  • 3
    3
    до 1
    Като каза "бюрото по труда", абе има ли поне един, единствен човек да е получил работа от там? Не броя дебелите лелки и куците мъже, които работят .... бе там работят, какво работят е мистерия.
  • 6
    2
    ганчо
    видяхте ли най-големия филмар как си метна цигарата, загрижено за природата
  • 5
    1
    hdfhdf
    в бюрото по труда или за германия барабар с кучетата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари