Свинекомплексите в Русенско се готвят да възстановят дейността си

0
Най-вероятно те ще започнат да функционират отново едва през пролетта
Най-вероятно те ще започнат да функционират отново едва през пролетта

Свинекомплексите в Русе, засегнати от африканската чума, започват подготовка за възстановяване на дейността си.

Фермите в Николово и Бръшлен, където бяха умъртвени и загробени близо 60 000 прасета, вече изчисляват какви компенсации ще искат от държавата и какви средства ще са им необходими за подновяване на работа.

Тъй като процесът е дълъг, най-вероятно те ще започнат да функционират отново едва през пролетта, информира tvevropa.com.

„Има почистване и измиване, заключителна дезинфекция. След тая заключителна дезинфекция, вече по схема, която е утвърдена в плана за борба с това заболяване, следва поетапно зареждане, населване на самите обекти по схема, която да изключи повторно навлизане на заболяването“, обясни д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ-Русе.

Собствениците ще могат да вкарат нови прасета във фермите най-рано след шест месеца.

Зависи от организацията ,която си направим на местно ниво в свинекомплекса…. Това са вече процеси, които в процеса на работа ще се уточнят, времена, периоди. Сега в момента почваме, след определено време ще имаме някаква визия“, заяви д-р Христо Стойков, ветеринарен лекар на Свинекомплекс-Бръшлен.

За да не плъзне заразата отново, терените, където са загробени животните, са оградени и сигнализирани с предупредителни табели.

Продължават дейностите и са взети съответните мерки за безопасност… там, където в момента продължава, полицията охранява терена, където се работи“, добавя Михаил Чиликов, зам.-кмет на Сливо поле:

В свинекомплексите очакват компенсация от държавата.

„Това става след приключване на умъртвяване на животните, прави се експертна оценка и се изчисляват съответните обезщетения“, каза д-р Дяков

За дейностите по ликвидиране и загробване на животните фермите ще получат между 300 и 600 хиляди лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари