Световна премиера предстои в русенската опера

2
Русенската опера представя двете единствени опери на композитора Димитър Тъпков
Русенската опера представя двете единствени опери на композитора Димитър Тъпков Снимка: Съюз на българските композитори

Русенската опера представя двете единствени опери на композитора Димитър Тъпков

В Русенска опера предстои Световната премиера на двете единствени опери на големия български композитор и деятел на родната ни култура Димитър Тъпков.

На 9 декември от 19:00 часа в зала Филхармония русенци ще видят и чуят първи “Омагьосаният принц“ и „Подслушан разговор".

Оригиналната творческа идея е, двете камерни опери да бъдат показани в една вечер с изненадваща последователност.

За начало “Омагьосаният принц“ по приказката на Вилхелм Хауф „Халифът щърк“ с режисьор д-р Аделаида Якимова - Фурнаджиева. След края на Първа картина следва антракт, по време на който ще бъде преставена съвсем кратката 12-минутна мини-опера „Подслушан разговор“ с режисьор Пламен Бейков.

Вечерта завършва с Втора картина на „Омагьосаният принц“, чието приказно съдържание ярко контрастира със сатирата на комичната мини-опера „Подслушан разговор“, която представя един хумористично-сатиричен диалог между две млади жени. Той е лек, неангажиращ и показва тяхната „свещена простота“ във възприятията на нормалните житейски явления, които ги обграждат и вълнуват в настоящия момент – любовта, ревността, приятелството, стремежът за високо обществено положение. Естествено него могат да постигнат с претенции за познания в музикалното изкуство и по-конкретно – в операта.

“Омагьосаният принц“ представя една приказна история, която носи поуката да бъдем внимателни с нашите желания и намерения, защото не винаги можем да понесем техните изпитания, когато те се осъществят.

В търсене на по-въздействащо сценографско решение, „Омагьосаният принц“ ще постави своите герои в екстремните обстоятелства на дигиталната действителност.

Участват солисти и оркестър на Държавната опера в Русе. Билети на каса Опера и онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари