Светът е на прага на шоколадова криза

0
Цената на какаото скочи с 350% за година
Цената на какаото скочи с 350% за година

Цената на какаото скочи с 350% за година

Светът е на прага на шоколадова криза, след като цената на какаото скочи само за година с 350%, алармират във Великобритания, пише вестник 24 часа.

На 31 март цената на тон е била 3175 долара на тон, на 28 март тази - 9766 долара.

Причина е времето в Западна Африка, където се произвежда 3/4 от световното какао. Пясъчните бури от Сахара са блокирали слънцето Гана, Кот д'Ивоар, Нигерия и Камерун, основните производители. Това е провалило реколтата им. Отделно били ударени и от болест по какаовите дървета, наречена черна делва.

В момента производителите на шоколад се опитват да упокоят цените с т. нар. шринкфлация, или намаляват тежестта на опаковките. Така едни от най-популярните шоколадови яйца за Великден във Великобритания вече са по 201 грама, а миналата година бяха по 252 грама. И въпреки това са с 18% по-скъпи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари