Стотици се събират в Красен за Фестивала на гъбата

0
Стотици се събират в Красен за Фестивала на гъбата
Снимка: Русе нюз

Петото поредно издание на единствения по рода си за България Фестивал на гъбата започна в русенското с. Красен.

В рамките на фестивала се провеждат конкурси за предястия, ордьоври, основни ястия, сладки и др. гъбени изделия, излагат се и различни видове култивирани гъби. В няколко шатри беше подредена и изложбата „Гъбени вкусотии“, в която участниците се представиха с повече от 20 ястия, приготвени от гъби или изобразяващи формата им. Сред тях имаше десерт „Градина с гъби“, ордьовър от гъби, гъбена запеканка, палачинкова торта с гъби, макарони с гъби, пълнени печурки с пушена скумрия, баница с гъби и „Плаващи медузи“ – гъбки с капачета от репички в сос.

За доброто настроение на гостите на фестивала се грижеха 10 фолклорни състава от региона.

Директорът на гъбозавода Светослав Стоянов съобщи, че въпреки икономическата стагнация, успява да внедри нови сортове гъби, които са изключително търсени на пазара.

Произвеждаме на ден около 2 тона пресни гъби, като сред тях различни видове екзотични гъби – шейтаке, рейши и други дървесни видове. Те се използват за лечение на онкоболни и след химиотерапия“, каза Стоянов. Любопитно е, че само японските гейши и самураите са ги консумирали преди хиляди години. По думите му производството на бялата печурка намалява драстично, тъй като вносът от Полша идва на много по-ниска цена, отколкото се предлага на родния пазар. А причината е, че полските гъбопроизводители се субсидират от държавата, а в България няма подобна практика. Затова красенския гъбопроизводител решава да заложи на по-екзотичните видове, което му осигурява добра позиция на пазара.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари