Спецсъдия към управляващите: Дава ли някой пари да бъдем закрити?

0
Магистрати плашат с масови отводи и блокиране на дела, ако спецструктурите бъдат премахнати
Магистрати плашат с масови отводи и блокиране на дела, ако спецструктурите бъдат премахнати Снимка: БГНЕС

Магистрати плашат с масови отводи и блокиране на дела, ако спецструктурите бъдат премахнати

Апокалиптични картини за бум на престъпността, ако го няма специализираното правосъдие, рисуваха днес в парламентарната правна комисия представители на самото спецправосъдие, главният прокурор Иван Гешев и депутатите от ГЕРБ и ДПС. Правната комисия разглежда и в момента, вече повече от 5 часа, предложените от Министерския съвет промени в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието и се премахват т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, инспектората към него и шефовете в системата, пише СЕГА.

Стигна се до там, че председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев попита безадресно в залата дали са "дадени на някого някакви пари да бъдем закрити". Внушения в този смисъл направи и главният прокурор Иван Гешев. Като нито Ушев, нито Гешев говориха с проверени факти, както би се очаквало да правят като магистрати.

"Не ми се иска да вярвам, че зад това стоят нелегитимни цели, но нямам друго логично обяснение", посочи Гешев.

Управляващата коалиция мотивира закриването на спецправосъдието като неефективно и превърнато в политическа бухалка за десетте си години съществуване. Спецмагистратите се занимават предимно с дела за мерки за неотклонение и разрешаване на СРС-та, а процесите често приключват със споразумения, т.е. с леки присъди, сочат мотивите.

Депутатите от управляващата коалиция попитаха риторично, щом спецмагистратите се имат за толкова ефективни, къде са присъдите по знаковите дела, производствата по всички скандали от високите етажи на властта. Чуха се и въпроси къде е била спецпрокуратурата, та се е наложило САЩ да налагат санкции за корупция и да ни включват в "позорния списък "Магнитски".

По време на заседанието Гешев не отговори къде са знаковите дела, но повтори старите си мантри за това колко страшно ще стане, ако няма спецправосъдие. Той цитира "уважавани юристи", без да назове имената им, че този законопроект е "най-лошият продукт, който е излизал от Министерството на правосъдието". "Ние сме тук за декор за едно предварително взето решение", ожали се още главният прокурор, след като чу заявката на депутатите от управляващата коалиция, че ще подкрепят проекта.

Главният прокурор посочи, че само 4% от българските граждани се интересуват от съдебната реформа. И посочи, че без спецправосъдие "ще последва криза на върховенство на правото, освен криза да се бият по опашките за олио".

Главният прокурор, както и шефовете на двете спецсъдилища заплашиха, че ако бъдат закрити тези структури съдиите от тях масово ще си правят отводи и няма да довършат започнатите от тях дела. Това би довело от разпределението им на нови състави, значително забавяне и направо блокиране на делата. Гешев заплаши и с "неприятна реакция от ЕК". Бил говорил и с "когото трябва" в Евроджъст (службата, която подпомага сътрудничеството между националните органи в борбата срещу тероризма и тежката организирана престъпност, която засяга повече от една страна от ЕС) и там също били много притеснени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    мнение
    Веднага Гешев да викне на разпит Георги Ушев - за даде показания откъде и какво знае за тези пари ! А самия Гешев го дайте на нас да му направим разпит - каскета всичко ще си каже за да отърве кожата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари