Специалист: Оцетът действа като противоотрова при убождане от морски дракон

6
Убождането от отровната риба причинява много силна болка, а при алергия може да доведе до тежки усложнения и дори смърт
Убождането от отровната риба причинява много силна болка, а при алергия може да доведе до тежки усложнения и дори смърт

Убождането от отровната риба причинява много силна болка, а при алергия може да доведе до тежки усложнения и дори смърт

В разгара на летния сезон вече са регистрирани трима варненски рибари, които са били убодени от морски дракон. При единия от тях убождането е протекло с усложнения. Пострадалите да потърсят медицинска помощ, за да се предотвратят усложнения, препоръчва проф. Снежа Златева, завеждащ отделението по “Токсикология” към Военноморска болница – Варна. Морският дракон има шипове по гърба и в хрилете.

Професионалните рибари познават отлично рибата и знаят, как да я откачат от кукичката без да се наранят. Любителите обаче трябва да внимават и дори къде стъпват, тъй като тези риби заравят в пясъка на дъното. Те обитават плитки води и е възможно къпещите се да настъпят някой шип, предупреждава проф. Златева, като успокои, че все пак подобни случаи са рядкост. Морският дракон има 13 шипа, дори и в хрилете си, информира БНР.

Оказва се обаче, че опасност дебне и от хладилника. Инциденти се случват и при чистене на замразена риба. Отровата не се разрушава от ниски температури и запазва силата си и във фризера, посочи още тя. Но токсинът може да бъде неутрализиран с гореща вода. Проф. Златева съветва пострадалите да полеят засегнатото място. Друга бърза антиотрова е компресът с оцет. Все пак тя е категорична, че при убождане трябва да се потърси спешно лекар. Тя напомни, че болката е много силна и изисква медикаментозно овладяване. Тя успокои, че в случаите, в които е предизвикана умерена пареза, състоянието ще отзвучи и не води до трайни увреждания на нерва.

Други морски обитатели, за които повече трябва да внимават гмуркачите, са скатовете. Убождането може да бъде фатално. Отровата може да предизвика сърдечна смърт или парализа на дишането, каза проф. Златева.

В Средиземно море трябва да се пазим от морски таралеж, а в Тихия океан от красивите корали, каза още специалистът.

Има ли опасност за къпещите се в морето? Как да действаме при убождане на риба морски дракон в Черно море, настъпим морски таралеж в Средиземно море или се убодем на мек корал в Тихия океан? Потърсихме съветите на проф. Снежа Златева, завеждащ отделението по “Токсикология” към Военноморска болница – Варна:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари