Специален комплекс за онкоболни деца отваря врати у нас

2
По данни на сдружението между 150 и 200 български деца всяка година се разболяват от онкологични заболявания
По данни на сдружението между 150 и 200 български деца всяка година се разболяват от онкологични заболявания Видео: NOVA

Единствен по рода си на Балканите Център за деца с онкохематологични заболявания отваря врати утре. Комплексът е изграден след 10-годишните усилия на родители с болни деца

Идеята е на Светлин Русев. С дарени от художника средства, родителите от сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" закупуват земя в село Опицвет. На 20 километра от София, в близост до язовир, конна база, карстови извори и защитена територия с ценни биологични видове.

Освен от частни дарения - и финансови, и материални, средства за центъра се отпускат и по програмата за "Развитие на селските райони". А след като приеме първите деца през октомври, в продължение на две години, комплексът ще бъде финансиран от норвежка програма. След това надеждата е центъра да мине на делегирана държавна издръжка, предава NOVA.

„Капацитетът на целия център е 40 души. Тук ще работят специалисти, психолози, арт терапевти, социални работници, хора, които ще се занимават с организация на спортните дейности”, обясниха от управата.

По данни на сдружението между 150 и 200 български деца всяка година се разболяват от онкологични заболявания. Колко е общия им брой обаче, не е ясно, защото регистър липсва. След заявено желание в клиниката, където се лекува, всяко едно от тези деца може да бъде изпратено във възстановителния център. Единственото условие, е да не се намира в активна фаза на лечение. Престоя в центъра, е безплатен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари