Спасители носиха на гръб пострадала туристка в Пирин

0
Спасителите трябвало буквално да носят жената на гръб, преминавайки по изключително тежки терени
Спасителите трябвало буквално да носят жената на гръб, преминавайки по изключително тежки терени

Спасителите трябвало буквално да носят жената на гръб, преминавайки по изключително тежки терени

7-часова спасителна акция се проведе в Пирин, след като жена пострада по време на туристически преход. Спасителите от Разлог и Банско трябвало буквално да я носят на гръб, преминавайки по изключително тежки терени. Всичко е приключило с щастлив край, след като жената бе свалена от планината.

„В събота около 13:00 часа е получен сигнал, че в района има пострадала жена със счупен крак. Направихме връзка с пострадалата и обяснихме, че ще са ни нужни около три часа, за да стигнем до нея и след това да започнем извършването на транспорта”, разказва Любчо Джолев от Планинската спасителна служба в Разлог, цитиран от NOVA.

Отрядите се събират от Разлог, Банско и хижа "Вихрен". Откриват жената, обездвижват крака ѝ и започват спасителната акция. Заради теренът на моменти е било нужно да носят жената на гръб.

Ако имаха хеликоптер, Джолев предполага, че спасяването би отнело не повече от 3 часа. Човешкият ресурс, който би се използвал ще бъде много по-малък. Вместо 16 спасители, щели да участват един или двама.

Рискове има и за спасителите. На въпроса дали са защитени пред работодателя, ако се случи инцидент с тях, Джолев обясни: „Нямаме никаква защита. Ние сме доброволци. Няма закон за доброволците”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    офф
    писна ми от тия пишман туристи.. .да се научат първо по равното на полето да ходят, пък после да ходят в планините
  • 2
    1
    Тц, не е баш така
    Вярно е, че сте доброволци ама сте към ПСС, които са под шапката на БЧК, който от свой ред е под шапката на държавния бюджет. И застраховки си имате, и всичко. Сега, парите които ви дават не коментирам. То на кого ли му стигат парите. Но понеже подозирам, че ще се започне редовната тема със застраховките, чакайте бе, всеки българин си е плащал предварително в държавния бюджет да има ПСС. Защо пак застраховка?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари