Спас Ташев: Полицаи пребиха български гражданин на Охрид

0
Не съм чул от България да има реакция за този инцидент
Не съм чул от България да има реакция за този инцидент

Не съм чул от България да има реакция за този инцидент

„Преди три седмици имаше пребит български гражданин на Охрид от униформени полицаи. Не съм чул от България да има реакция за този инцидент, което показва нашата пасивност. На предизборната си кампания Скопие се опита да покаже вписването на българските граждани в Конституцията им като спор с България, което не е вярно – самите им граждани поискаха това. След като ЕС разбра ситуацията, цяла Европа застана зад исканията на македонските българи”. Думите са на историка доц. Спас Ташев от БАН в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Ташев заедно с журналиста от БГНЕС Петър Колев обсъдиха антибългарска риторика в югозападната ни съседка и стремежа ѝ към присъединяване към ЕС.

Кой ще бъде следващият президент на РС Македония ще стане ясно след балотажа на 8 май. Тогава там са и изборите за парламент. Сега страната се управлява от техническо правителство, което трябва да подготви изборите.

„За втори път ще се докаже твърдението, че албанският електорат решава кой ще бъде президент на Северна Македония, каза Петър Колев. Той обясни, че социологическите проучвания са показвали, че Гордана Силяновска ще поведе в първия тур. „Изненадваща е разликата – почти 2:1, с досегашния президент Стево Пендаровски. Вторият момент на изненада е сякаш партията на Али Ахмети е абсолютен хегемон в албанския сектор. Разликата между първия и втория албански кандидат за президент е доста съществена, което дава заявка какво би се случило на предстоящите парламентарни избори”, заяви Колев.

Според Спас Ташев сборът на резултатите за Пендаровски и за Буяр Османи, които бяха представители на партиите от управляващата коалиция, се доближава до резултата на Силяновска. Активността на албанското население на първия вот на президентските избори беше доста ниска, обясни той. Съвпадението на балотажа на президентските избори и парламентарния вот може да промени нещата, прогнозира Ташев.

Относно поддържаната линия на РСМ във външната политика Петър Колев изтъкна, че албанските политици са изтъкнали, че няма да подкрепят нито правителство, нито президент, който спъва евроинтеграцията на страната. Те са визирали политиката на ВМРО-ДПМНЕ и Гордана Силяновска, поясни журналистът.

Ташев изтъкна, че България трябва да има проактивна политика по отношение на югозападната ни съседка. Според Колев не е грешка, че страната ни не се включва в цялата вакханалия, която се провежда там. Той очаква България да бъде подкрепена от ЕС и да започне дипломатически натиск към Скопие – там да се случи промяна.

„Не трябва да се дава аргумент на тези, които оправдават агресивното си поведение с някой друг, а не със себе си. От друга страна – в последните години виждаме перманентна маргинализация на МВнР и професионалната българска дипломация. Преди дни, даже не знаехме кой ни е външен министър. В тези времена, в които има такива конфликт в Украйна и онова, което се случва в Газа, и особено на това, което се случва пред носа – това е българският двор, наречен Западни Балкани – да нямаш ясна стратегия и външният ти министър да не е достъпен по телефона, ми се вижда доста експериментално. Ако не оставим професионалистите да си свършат работата и пускаме разни парашутисти, не знам дали ще успеем”, каза Колев по отношение на рокадите начело на българското министерство.

„Приоритет номер едно на дипломацията ни за Украйна трябва да е живота и здравето на българите. Когато става въпрос за Македония и Сърбия приоритет номер едно на българската външна политика трябва да бъде достойнството, здравето и сигурността на българите, които живеят там”, допълни Колев.

Спас Ташев обясни, че страната ни няма стратегия за РСМ. „Стратегиите ни обикновено са много гръмки и без съдържание, а тук и тази стратегия я няма”, допълни Ташев. В допълнение Колев изтъкна, че по време на предизборната кампания в Северна Македония има ясен език на омразата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари