Спад в изкупната цена на свинското месо в Русе

2
Според клиенти обаче на щандовете по магазините ситуацията е различна
Според клиенти обаче на щандовете по магазините ситуацията е различна Видео: NOVA

Според клиенти обаче на щандовете по магазините ситуацията е различна

България е рекордьор по поскъпване на месото в Европейския съюз, казва европейската статистическа агенция Евростат. През февруари у нас всички видове месо, без пилешкото, са поскъпнали с над осем процента спрямо същият месец на миналата година. В същото време животновъдите твърдят, че изкупната цена се е понижила.

Българинът обича най-вече свинско месо. А то не само не е поскъпнало, но и според данните на един от големите свинекмоплекси в страната, се е търгувало на по-ниска цена.

"Разликата е надолу. Търгуваме с прасета на живо, там цената миналата година беше около 3.60 лева за килограм без ДДС. Сега цената е около 3.40 лева. Тоест разликата е 20 стотинки надолу. На трупно месо се продаваше за около 6.40-6.50 лева. Сега пак е около 6 лева", твърди Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България, предава NOVA.

Цената от свинефермата до магазина не се е покачила. С уговорката, че това важи само за търговските обекти на свинекомплекса на Вихрен Димитров. Аналогична била ситуацията и с агнешкото месо.

"Отбелязваме лек спад между 3 до 5 процента в изкупната цена на едро, която е между 8 и 9 лева без ДДС от фермите на килограм живо тегло. На дребно цените вървят между 11 и 13 лева за единични бройки", посочва Диян Тодоров, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

На щандовете по магазините обаче ситуацията била различна, казват клиентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    daskal
    Замълчете! Свинското е единственото нещо, което горе-долу си запази цената. Всъщност поскъпна, но поносимо. Срещу 10-12 лева за килограм свинско ще си сготвите вкусно и ще се нахраните добре. Погледнете какво стана със зеленчуците. Картофи - 2.50, лук - 2.50, чушки - 7 лева, домати 6 лева, краставици - 5-6 лева и т.н.
  • 10
    4
    ...
    Спекула, мафия и нито един държавен контролен орган, който да удари през пръстите тази сган. Лек има, спира Българина да купува свинско за 6 месеца и по магазини и по ресторанти да го поръчва и всичко ще се оправи. Такива кампании са нужни на обществото. Бойкотни, твърдо, и дългосрочно, като в Румъния, Сърбия и Гърция. Пълен игнор на лидъл, на кауфланд, на месо, на мляко от едрите прекупвачи и много бързо ще наклякат. И с банките е същото, тегли обществото всичко от една банка в продължение на месец и само гледайте, грандиозния сеир, който ще настане. Ще е много забавно. Но народът е овчи.
  • -3
    3
    Бабата
    Сера, сера мощно върху тия под мен.
  • 4
    2
    Де да знам
    Колкото и да ми е тъпо, ще се съглася с "1". Много уважавам възрастните хора, но понякога прекаляват. Точно в петък, точно в час пик отиваме на юбилей. Поръчали и платили сме си букет, нещо към 60 и няколко лева. С такси сме. В цветарския пред нас баба, купува два карамфила по 1 левче бройката. 20 минути!!! 20 минути рови из кофата, подбира и избира! Изпотроши полофин кофа карамфили. За 2 лева! Момичето-продавачка се тресеше от нерви. То и аз. Накрая ми идваше да хвърля 50 лева, да си взема кофата бабата и да се приключи с това мъчение.
  • -6
    1
    Густав Адолф
    Клиентите ако ги питаш и 50ст на кило ще им е много. Ако може на българина да му плащат за да пазарува.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари