Скритата опасност в хляба

0
Пресоленият хляб ни удря в мозъка
Пресоленият хляб ни удря в мозъка

Пресоленият хляб ни удря в мозъка

Скритата опасност в хляба: Българите консумират прекалено много сол

България е начело в европейската класация по инсулти, а една от основните причини за това е високото кръвно налягане, предизвикано от прекомерната консумация на сол. Асоциацията за инсулт и афазия алармира, че всеки месец около 4000 българи получават инсулт, а сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания са причина за почти 60% от смъртните случаи през 2023 г.

Една от основните храни, допринасящи за високия прием на сол, е хлябът. Въпреки че в България хлебопроизводителите не са задължени да изписват количеството сол върху опаковките, експерти твърдят, че в 100 г хляб се съдържат около 1,5 г сол, което е значително повече от препоръчителното.

Португалия дава пример

Португалия, страна с подобни хранителни навици на България, успешно намали съдържанието на сол в хляба и постигна значително намаляване на броя на хипертониците. За съжаление, българските производители не следват този пример и не предоставят достатъчно информация на потребителите за съдържанието на сол в продуктите си.

Лекари и диетолози предупреждават

Лекари и диетолози са категорични, че прекомерната консумация на сол води до редица здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, инсулт, бъбречни проблеми и дори рак на стомаха. Те съветват да се намали приема на сол и да се избягват преработените храни, които често съдържат големи количества сол.

Какво можем да направим?

За да се справим с този проблем, е необходимо да се предприемат мерки на няколко нива. На първо място, производителите трябва да бъдат задължени да изписват количеството сол върху опаковките на хляба и другите хранителни продукти. На второ място, трябва да се провеждат информационни кампании, които да образоват хората за вредата от прекомерната консумация на сол и да им дават съвети за здравословно хранене.

Намаляването на приема на сол е от съществено значение за подобряване на здравето на нацията и намаляване на броя на инсултите. Това е отговорност както на производителите, така и на потребителите, които трябва да бъдат информирани и да правят съзнателен избор за здравословно хранене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари