Скандал в парламента кой уронва престижа на съдебната власт

1
В парламента депутатите коментираха процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев
В парламента депутатите коментираха процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев Снимка: БГНЕС

В парламента депутатите коментираха процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев

Развихри се скандал между "Демократична България" и ДПС на тема кой точно уронва престижа на съдебната власт, информира БНТ. Христо Иванов покани на дебат за конституционни промени по темата всички парламентарни групи.

Очаквано, темата с отстраняването на главния прокурор първи повдигнаха от "Демократична България". Изразиха съмнение, че ВСС ще се произнесе положително. Според тях Иван Гешев уронва системно престижа на съдебната власт.

Искам да ви попитам с ръка на сърцето като български граждани и патриоти - какъв престиж, Боже мой, има българската съдебна власт, особено българската прокуратура, особено главния прокурор. Че имаме няколко произнасяния на Европейския парламент, конкретно за бездействия на главния прокурор, че България е под три мониторинга и последният доклад отново ни напомня проблема с ненаказуемостта и безотговорността на главния прокурор, каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От ДПС реагираха остро с думите, че ще участват в консултации за съдебна реформа, но като става въпрос за престижа на съдебната власт имат въпроси.

Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов. Той не урони ли престижа на съдебната власт? Той не беше ли и не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не участва ли в политически събития, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана, е и затова има много доказателства, каза Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще участват в дебат за промени в Конституцията за сваляне на Гешев и реформи в съдебната система, защото я познавали добре.

Всяка една политическа сила последните 32 години бърка с мръсните си ръце в правосъдието с една единствена цел - да овладее прокуратурата съвесем успешно, частично успешно по отношение на съда... ние няма да оставим ВСС в този състав да продължи да прави свинщините, които правиха, не това няма да го допуснем, каза Николай Хаджигенов, зам.-председател на ПГ на ИБГНИ.

От "Има такъв народ" са "за" отстраняването на главния прокурор, защото това са искали хората от протестите. Смятат обаче, че сега няма инструменти, които го позволяват.

За да бъде сменен главният прокурор, всички знаете, че това не може да се случи просто ей така при сега действащото законодателство. Там е решението е законодателно. Докато действат сегашните закони в правния свят ще бъде така, каза Филип Станев, "Има такъв народ".

ГЕРБ и БСП се въздържаха от коментари по процедурата за отстраняването на Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари