Си Дзинпин пристигна във Франция

0
Следват визити на китайския президент в Сърбия и Унгария
Следват визити на китайския президент в Сърбия и Унгария Снимка: AP / архив

Какви са геополитическите и икономическите цели, който иска да постигне китайският президент с обиколката си в Европа?

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция, от където започва първата му европейска обиколка, откакто страната се отвори отново след ковид пандемията.

Очаква се Си Дзинпин да защити съюзът "без граници", по думите му, с Русия и да търси задълбочаване на политическите и икономически отношения с Европа в противовес на обтегнатите връзки със Съединените щати.

Френският президент Еманюел Макрон продължава с опитите да накара Китай да повлияе на Русия за войната в Украйна. След Франция китайският президент се отправя към две държави, с по-близки връзки с Москва - Сърбия и Унгария. Какви са очакванията и нагласите за китайската визита на Стария континент?

Френският премиер Габриел Атал посрещна Си Дзинпин на летище Орли в Париж. Освен с президента Еманюел Макрон в Париж разговор е планиран и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В интервю за британското издание "Икономист" преди два дни Макрон каза: "Не е в интерес на Китай Русия да дестабилизира световния международен ред. Трябва да работим с Китай за изграждане на мир", каза Еманюел Макрон - президент на Франция., предаде БНТ

Посещението на Си Дзинпин в Париж идва година, след като Макрон беше в Китай, където отново се опита да накара китайския лидер да повлияе на Москва. И докато Макрон и Урсула фон дер Лайен се очаква да се фокусират върху Украйна, то Си Дзинпин ще акцентира върху европейските разследвания за нечестни търговски практики, които засягат китайското производство на слънчеви панели и медицинска апаратура, както и субсидиите за електромобили.

След Франция Си Днизпин се отправя към Сърбия, където пристига на 8 май - деня на годишнината от натовските бомбардировки на китайското посолство в Белград през 1999 година. С този жест се очаква китайският лидер да изпрати антизападно послание. Но във фокуса на разговорите му със сръбския президент Александър Вучич ще бъдат инвестиции. Освен добив на злато и мед в Сърбия по думите на Вучич Китай произвежда и влакове за западната ни съседка.

"Питам китайския президент, защото нямаме повече влакове. Вече получихме китайски композиции и скоро ще ги покажем - нито една европейска компания не може да ги произведе за европейския пазар, а от влакове има все повече нужда. Китайците могат да ги произведат", заяви Александър Вучич - президент на Сърбия на 03.05.2024 г. в Белград.

В Унгария китайският президент ще разговаря с премиера Виктор Орбан - един от шампионите на така наречената външна политика на "отваряне към Изтока" и защитник на визията за "суверенистичен свят", където "глобалната икономика е организирана не според идеологии, а според взаимния интерес".

Пробив по темата Украйна не се очаква, но обиколката на китайския президент в Европа поставя основите за предстоящо посещение на Владимир Путин в Пекин по-късно този месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари