Ще скочи ли цената на бензина с 50 - 80 стотинки?

0
България има нови задължения за енергийна ефективност, очакваме нови изисквания за биогорива
България има нови задължения за енергийна ефективност, очакваме нови изисквания за биогорива

България има нови задължения за енергийна ефективност, очакваме нови изисквания за биогорива

Прогнозата, че в края на 2026 г. цената на литър бензин ще скочи с 50-80 ст. за литър идва оттам, че тогава ще влезе схемата за търговия с емисии на ЕС, засягаща сградите и транспорта. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„От 1 януари 2025 г. България ще започне да изчислява квоти без да ги заплаща. Но това не означава, че няма да има друго административно увеличение на горивата. България има нови задължения за енергийна ефективност, очакваме нови изисквания за биогорива. Това отново ще оскъпи продуктите. Преди 2027 г. могат да се случат повишения, които да са административно наложени“, каза Бенчев.

"Ние отправихме манифест към кандидатите за евродепутати, за да се обсъди обща стратегия как тези мерки да бъдат транспонирани, кои можем да изпълним и кои трябва да бъдат променени", заяви експертът.

Бенчев посочи, че ако държавата няма ясна стратегия по отношение на транспорта, винаги ще има несигурност за цените на горивата. Той заяви, че ако през тази година не се проведе държавна политика по отношение на енергийната ефективност, като например, създаването на фонд, ще се наложи тя да се изпълнява по много по-скъп начин.

Според собственика на бензиностанция в Русе Венцислав Пенгезов цените на горивата обикновено през лятото се повишават заради по-голямото потребление. "Прогнозата ми е, че ще има задържане около сегашната стойност. Нивата се върнаха на около 83 долара за барел. Очаква се да излязат данни за инфлацията в САЩ, докладът за потреблението за ОПЕК също. Не очаквам изненади и отражение върху цената на петрола. Ескалиране на войната в Украйна или конфликта в Близкия изток, биха могли да дадат сериозно отражение на цените на горивата. Президентската надпревара в САЩ също влияе на инвеститорите", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари