Ще се пукне ли балонът на кредитния пазар?

0
Налице е опасно прегряване, особено при жилищните заеми
Налице е опасно прегряване, особено при жилищните заеми

Налице е опасно прегряване, особено при жилищните заеми

Има сериозно увеличение на необслужваните заеми, показват нови данни на БНБ - за първото тримесечие на годината, пише Frog News. Ръстът е с повече от 10%. Докато за последната четвърт на 2023 г. кредитите с просрочие над три месеца са били на обща стойност 3.85 млрд. лева, сега сумата е 4.27 млрд. лева.

Това е още един сигнал, че на кредитния пазар в България има опасно прегряване - особено при жилищните заеми. В контраст със случващото се в цяла Европа у нас лихвите по ипотеките за дом остават рекордно ниски, което води до продължаващ бум в тегленето на заеми.

През януари - март брутният кредитен портфейл на банковата система се е увеличил с 2,7 млрд. лева, като за първи път надминава 100 млрд. лева. Основната заслуга за този рекорд е именно на домакинствата - заемите за тях са нараснали с 1.8 млрд. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Балканеца
    4, има същесвена разлика меджу беден и глупав. Само завършен идиот ще вярва, че цените на имотите в подобието на държава са реални. И който не иска да купува на свръх балонизирани цени, бил беден. Не, просто не е глупав. По темата - ако политиците ни не бяха толкова алчни, заради комисионни да вземат кредит от чужди банки на 5% лихва, вместо да вземат от българските банки на 2.5%, вече положението с лихвите щеше да е друго, а от там и гърмежа. Но това само забавя процеса малко, няма как да го отмени, ликвидността на системата ше свърши. Ако ни набутат в еврозоната и това ще им спечели още 5-6 месеца, но пазара си остава със свръхпредлагане и силно намалено и намаляващо търсене + голям сграден фонд + намаляващо население = дръжте си панелките по 50К евро.
  • -3
    4
    Путин Хуйло
    Бедните пак негодуват.На бедния винаги му е скъпо.Няма станат по 10к евра
  • 3
    3
    N/A
    Няма как лихвените проценти да вървят на горе и паралелно с това и цените на имотите. Ай сега си продавайте панелките и оборите на село :Д какви са тия математики дето ги ползват в България не знам
  • 3
    2
    така е
    да си ебат майката
  • 16
    1
    ...........яя
    Нека балона да се спука!!!!! Цените на жилищата са зловещо надути!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари